Live videoverslaglegging bevordert politieke transparantie

Op dinsdag 26 mei zendt een aantal provincies de Eerste Kamerverkiezingen live uit met behulp van de dienst NotuCast van NotuBiz. De NOS schakelt naar de verschillende provinciehuizen tijdens de extra tv-uitzending NOS Nederland Kiest | Verkiezing Eerste Kamer.

NotuBiz maakt politieke besluitvorming inzichtelijk door te denken vanuit het proces van democratische besluitvorming. NotuBiz gelooft dat digitale verslaglegging de toekomst heeft en faciliteert het vergaderproces van Provinciale Staten, waterschappen en gemeenteraden met diensten die het gehele vergaderproces beslaan. Het publiceren van vergaderstukken, digitaal vergaderen met behulp van een app, het live uitzenden van vergaderingen, toegankelijk archiveren en schriftelijk vastleggen: NotuBiz helpt bestuurlijke informatie te publiceren en gemakkelijk toegankelijk te maken voor de juiste personen.

Op dinsdag 26 mei zendt de NOS de stemming van de Eerste Kamerverkiezingen live uit. Hierbij wordt geschakeld naar de verschillende provinciehuizen waar de verkiezingen op dat moment in volle gang zijn. Een aantal provincies zendt de verkiezingen uit met behulp van de dienst NotuCast (http://www.notubiz.nl/notucast) van NotuBiz, die het live uitzenden van politieke vergaderingen mogelijk maakt. NotuCast ontstond toen rond 2006 veel gemeenteraadszalen werden voorzien van camera's en live videoverslaglegging zijn intrede deed. Burgers konden vanaf dat moment meekijken tijdens de vergadering en zo inzicht krijgen in het functioneren van politici.

Raads- en statenleden beter zichtbaar voor burgers Via Politiek Portret levert NotuBiz inzage in het stemgedrag en de sprekersfragmenten van statenleden/raadsleden. Politiek Portret kan onderdeel zijn van het raadsinformatiesysteem en geeft burgers, media en wetenschappers op een gemakkelijke en overzichtelijke manier inzage in bestuurlijke informatie. Wilt u weten hoe het werkt? Bekijk dan de Politieke Portretten van statenleden in de provincie Flevoland en de gemeenteraadsleden van Rotterdam

Volg samen met NotuBiz de Eerste Kamerverkiezingen op de voet door te kijken naar extra tv-uitzending NOS Nederland Kiest | Verkiezing Eerste Kamer. Voor meer informatie over het transparant en inzichtelijk maken van bestuurlijke informatie kunt u terecht bij NotuBiz.

NOS Nederland Kiest | Verkiezing Eerste Kamer

Dinsdag 26 mei, 15.30-16.30 uur, NPO 1

Presentatie: Rob Trip, Dominique van der Heyde en Dionne Stax