Campagne voor preventie van seksueel grensoverschrijdend gedrag

Campagne voor preventie van seksueel grensoverschrijdend gedrag

26-5-2015

`Seksueel grensoverschrijdend gedrag. Maak er een punt van'

Wanneer een vrijwilliger misbruik maakt van zijn positie heeft dat ingrijpende gevolgen voor het slachtoffer en de organisatie. Als organisatie hoor je er alles aan te doen om seksueel grensoverschrijdend gedrag te voorkomen. Om de preventie van seksueel grensoverschrijdend gedrag breder onder de aandacht te brengen, lanceerde de Rijksoverheid op 18 mei 2015 de campagne: `Seksueel grensoverschrijdend gedrag. Maak er een punt van.' De Rooms-Katholieke Kerk is een van de partners binnen deze campagne, want het voorkomen van seksueel grensoverschrijdend gedrag is van groot belang.

Beschrijving

In het kader van preventiebeleid werden al diverse zaken afgesproken binnen de Rooms-Katholieke Kerk. Zo trad per 1 juli 2014 de Gedragscode Pastoraat in werking. Per 1 mei 2015 werd het R.-K Meldpunt Grensoverschrijdend Gedrag ingesteld. En ook werd per 1 mei 2015 in elk bisdom een vertrouwenspersoon seksueel grensoverschrijdend gedrag aangesteld. Verder is per 1 januari 2014 een verplichte Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) ingevoerd voor priesters, diakens en pastoraal werk(st)ers, voor religieuzen en voor bepaalde kerkelijke vrijwilligers en functionarissen.

De campagne `Seksueel grensoverschrijdend gedrag. Maak er een punt van' wil parochies stimuleren om nog meer werk te maken van preventie van seksueel grensoverschrijdend gedrag. De campagne verwijst naar toolkits die zijn ontwikkeld, waarmee besturen van organisaties direct aan de slag kunnen. Voor parochies is er bijvoorbeeld de toolkit `Een veilige kerk'.

In de campagne staan 4 actiepunten centraal:

1. Zorg dat vrijwilligers een VOG hebben Binnen de Rooms-Katholieke Kerk is de VOG verplicht voor onder meer vrijwilligers die werken met jongeren en met mensen met een verstandelijke beperking

2. Hanteer heldere omgangsregels Binnen de Rooms-Katholieke Kerk geldt de Gedragscode Pastoraat voor degenen die werkzaam zijn in de pastorale zorg. Ook van anderen wordt verwacht dat zij zich in hun gedrag richten naar de waarden en normen van deze gedragscode.

3. Stel een vertrouwenscontactpersoon aan In elk bisdom is een vertrouwenspersoon aangesteld voor zaken rond seksueel grensoverschrijdend gedrag.

4. Wees zorgvuldig bij het aannemen van vrijwilligers Een zorgvuldig aannamebeleid van vrijwilligers helpt problemen voorkomen.

Websites

* www.maakereenpuntvan.nl

* www.eenveiligekerk.nl

* www.meldpuntgrensoverschrijdendgedragrkk.nl