Infravation: internationaal investeren in innovatie

26-05-2015

Rijkswaterstaat cooerdineert het ERA-NET Plus-project Infravation, een samenwerkingsverband van 11 landen dat onderzoeks- en innovatieprojecten rondom weginfrastructuur financiert. Hiervoor is vorige zomer de Infravation 2014 Call gepubliceerd waarop meer dan 100 voorstellen binnenkwamen. In twee rondes hebben internationale experts hieruit de beste projectvoorstellen geselecteerd. Binnenkort starten de contractonderhandelingen, waarna de projecten in september dit jaar starten.

Het logo van Infravation.

In Infravation financieren 11 Europese landen, de Verenigde Staten en de Europese Commissie innovatieve wegenprojecten.

Het doel van Infravation is het optimaliseren van efficientie, (kosten-)effectiviteit en milieuaspecten bij de aanleg en het onderhoud van weginfrastructuur. Dit gebeurt door innovaties te versnellen via transnationale samenwerking. In de Infravation 2014 Call werden internationale consortia van kennisinstellingen opgeroepen tot het indienen van projectvoorstellen voor innovatieve oplossingen voor 7 uitdagingen.

Beoordeling projecten

De ruim 100 voorstellen die werden ingediend na het openen van de call - zogenoemde light proposals - zijn in eerste instantie geevalueerd door experts van partners uit het samenwerkingsverband. De ongeveer 25% beste projectvoorstellen zijn daarna uitgenodigd om een full proposal in te dienen. Deze zijn vervolgens beoordeeld door een internationaal panel van onafhankelijke experts. Een selectie van best beoordeelde projectvoorstellen gaat binnenkort de onderhandelingsfase in.

Start projecten

In september gaan de projecten van start. De looptijd van de projecten is maximaal 30 maanden. Projecten moeten uiteindelijk met een demonstratie kunnen aantonen dat hun innovatieve oplossingen klaar zijn voor toepassing in de weginfrastructuur in Nederland, Europa en de Verenigde Staten.

Gemeenschappelijke financiering

Infravation is het eerste ERA-NET Plus-project waarbij een gemeenschappelijke financieringspot wordt gebruikt. Het is ook de eerste keer dat de Verenigde Staten meedoen aan zo'n project. Het samenwerkingsverband heeft samen met de Europese Commissie ruim 9 miljoen bij elkaar gebracht.

Meer informatie

Neem voor meer informatie over het project contact op met het Infravation Call Secretariat of bekijk de pagina Infravation: samen met Europa en de markt investeren in innovatie.