Prinses Beatrix bij jubileum Stichting Stamboek Ronde & Platbodemjachten

26 mei 2015

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden woont zaterdag 20 juni de jubileumreuenie bij van de Stichting Stamboek Ronde & Platbodemjachten (SSRP). De stichting, opgericht in 1955, zet zich in voor het behoud van dit type historische schepen. De jubileumreuenie (60 jaar) wordt gevierd in Lemmer bij Watersportvereniging "De Zevenwolden", die dit jaar 150 jaar bestaat. De Prinses zal een vlootschouw afnemen in Lemmer en aansluitend is er admiraalzeilen op het IJsselmeer.

In het stamboek kunnen alle ronde en platbodemjachten, waarvan het type in 1950 de eind-vorm als zeilend bedrijfsvaartuig had bereikt, worden opgenomen. Hieronder vallen ook de schepen, die als pleziervaartuig op basis van deze scheepstypes zijn gebouwd of in een vroeg stadium tot pleziervaartuig zijn verbouwd. Op dit moment zijn ruim 2500 schepen geregistreerd, waarvan ruim 850 actief varen.

Watersportvereniging "De Zevenwolden" is ontstaan uit een samengaan in 1967 van Zeilvereniging "De Zevenwolden", opgericht in 1865 en Watersportvereniging Lemmer (WSL), opgericht in 1933. De zeilvereniging stond voor de organisatie van wedstijden op zee (Zuiderzee, later IJsselmeer) met vissersvaartuigen, skutsjes en beurtschepen; de WSL voor de organisatie van onderlinge wedstrijden met kajuitzeiljachten en open boten. De vereniging telt nu ongeveer 600 leden.

Prinses Beatrix is Beschermvrouwe van de Stichting Stamboek Ronde & Platbodemjachten. Zij staat met de Lemsteraak 'De Groene Draeck' ingeschreven met plaquettenummer 1.

RVD, nr. 194