Gemeente en Vitras breed aanspreekbaar in Dorphuis Odijk

Datum: 26 mei 2015

Medewerkers gemeentevlnr. Heleen, Katja en Ivar

Sinds eind januari zit gemeenteambtenaar Ivar de Gier eens in de twee weken op woensdagochtend in het Dorphuis van Odijk om vragen van bewoners te beantwoorden.

Sinds kort heeft hij gezelschap van zijn collega Katja van Staveren en van een medewerker van Vitras. Hun inloopspreekuur moet de drempel tussen burgers, de gemeente en het Centrum voor Elkaar slechten.

Ivar de Gier nam het initiatief, vertelt hij in het Dorpshuis, "om mensen de weg te helpen vinden in het woud van regels". Niet alleen op zijn vakgebied (bouwen, verbouwen, ruimte en milieu), maar ook op andere terreinen. Mensen hebben vragen over gemeentelijke regels of vergunningen, maar maken geen afspraak op het gemeentehuis, merkte hij. "Omdat ze daar eerder zijn stukgelopen of omdat ze niet goed weten waar ze terecht kunnen met hun vragen."

In het Dorpshuis, waar aan een Huiskamer wordt gewerkt, lopen mensen gemakkelijker binnen, redeneert De Gier. Het idee om daar te gaan zitten, kwam van Ivar de Gier zelf. Maar het sluit mooi aan bij het streven van onze gemeente om vaker en directer de inwoners op te zoeken en hen de ruimte te bieden hun eigen initiatieven op te zetten. Participatie van inwoners, waarbij zij meedenken over gemeentelijk beleid en hun mening en ideeen geven, vindt het gemeentebestuur erg belangrijk.

Ivar's iniatief is zeker niet onopgemerkt gebleven. Burgers weten de weg te vinden naar zijn ochtend. En sinds kort heeft Ivar de Gier gezelschap gekregen van of Heleen Morren of Jonathan van der Kamp, maatschappelijk werkers van Vitras. "We zijn altijd te bereiken in het Centrum voor Elkaar in het gemeentehuis", zo vertelt Heleen Morren. "Maar mensen vinden het toch gemakkelijker om even binnen te lopen in het Dorpshuis. Om laagdrempelig te zijn, schuiven we voortaan eens in de even weken op woensdagochtend ook aan in het Dorpshuis."

De eerstvolgende keer dat u hen kunt aanspreken is woensdagochtend 27 mei tussen 9.00 en 12.30 uur.