CDA pleit voor structurele aanpak dreiging motorbendes

26/05/2015CDA pleit voor structurele aanpak dreiging motorbendes

Gaat de minister de recherche structureel versterken om criminele motorbendes aan te pakken, of is de inzet van extra agenten alleen een tijdelijke actie en dus in feite een sigaar uit eigen doos? Dat vroeg CDA woordvoerder Justitie Peter Oskam aan minister van Veiligheid en Justitie tijdens het wekelijkse vragenuur. Deze bracht dit weekend een bezoek aan Limburg om over de overlast van dit soort bendes te praten met politie, bestuurders en het Openbaar Ministerie in Limburg. Het CDA vindt motorbendes een risico voor onze samenleving, en wil dat extra politiecapaciteit vrijgemaakt wordt om gewelddadige motorbendes aan te pakken.

Vooral de grensregio rondom Limburg heeft de laatste tijd te maken met toenemend geweld van criminele motorbendes, in de vorm van bedreigingen en schietpartijen. Vrijdagmorgen was er nog een schietpartij in Duitsland net over de grens bij Kerkrade. Het slachtoffer zou banden hebben met motorbendes. De woning van de burgemeester van Kerkrade staat sinds kort onder politiebescherming omdat hij bedreigd zou worden door motorbendes.

Het CDA wil dat de minister van Justitie de regie neemt bij de aanpak van criminele bendes, in plaats van de lokale overheden, vanwege het waterbedeffect. Bij een lokale aanpak van de problemen verplaatsten de problemen zich alleen maar. Oskam: " Is het instrumentarium nog steeds op orde? Hebben burgemeesters voldoende gereedschap om die bendes buiten de deur te houden?

Van der Steur gaat onderzoeken of de wet kan worden aangepast, zodat criminele motorbendes kunnen worden verboden. In principe kunnen verenigingen al verboden worden. Als voorbeeld noemde de minister pedofielenvereniging Martijn. Mocht dat niet lukken bij de motorbendes, dan wil hij gaan kijken of een wetswijziging mogelijk is, maar dat duurt wel langer.

Oskam proefde bij de minister `een afwachtende houding', en vond dat de minister er actiever in moest gaan. "In Limburg zijn ook bendes uit Duitsland en Belgie actief. In Duitsland kennen ze wel een strenge aanpak, waarom hier niet? Waarom wordt er niet meer samengewerkt met die grenslanden?"

Volgens van der Steur is er al samenwerking op politiegebied, maar kan er nog wel meer worden samengewerkt op gebied van justitie.