Weekoverzicht Defensie-operaties

Nieuwsbericht | 26-05-2015 | 16:00

F-16 gevechtsvliegtuigen vlogen ongeveer 15 missies boven Irak. Ze wierpen bijna 40 bommen op doelen van ISIS. Daaronder was ook de 500e sinds het begin van strijd tegen deze terreurorganisatie. Een overzicht van Defensie-operaties van 18 tot en met 25 mei.

Een bataljon Peshmerga kreeg in het Iraakse Erbil een infanteriediploma. Samen met internationale collega's begonnen marine- en landmachtinstructeurs een 4e infanterieopleiding voor de Koerdische strijders. In Bagdad en Erbil vervolgden Nederlandse trainers een medische opleiding en een sniper-training.

De eerste rotatie van de 90-koppige opleidingseenheid keerde vanuit Irak terug in Nederland.

Afghanistan

Nederlandse militairen van een beveiligingseenheid losten waarschuwingsschoten in Mazar-e-Sharif. Dat gebeurde nadat een taxichauffeur met zijn auto hun transport meerdere keren agressief benaderde. De schoten hadden effect. De wagen maakte rechtsomkeert.

Nederland levert ongeveer 100 militairen aan de NAVO-operatie Resolute Support, onder wie adviseurs, medisch personeel en eenheden op het gebied van logistiek, transport en beveiliging. Doel van de missie is een verdere opbouw van leger en politie.

Mali

Beschermd door een Apache-gevechtshelikopter bracht een Chinook-heli 14 gewonde Malinezen van Menaka naar Gao. Een Apache beveiligde ook een troepentransport per Chinook. Beide typen toestellen maakten meerdere verkenningsvluchten.

De inlichtingencompagnie voerde operaties uit in Gao en Ansongo. Met een onbemande ScanEagle voerde de eenheid verkenningen uit vanuit Gao.

Special forces rondden een meerdaagse patrouille bij Kidal af en keerden terug naar Kamp Castor in Gao.

De Nederlandse militair die zichzelf onlangs licht verwondde door een ongecontroleerd schot is terug in Nederland.

Archieffoto: Een Chinook boven Mali wordt beschermd door een Apache.

Archieffoto: Apache beschermt een Chinook boven Mali.

Burundi

Vanwege een staatsgreep zijn de trainingen van militairen in Burundi opgeschort. De enige Nederlandse militair adviseur keerde terug naar Nederland. Zijn opvolger vertrekt voorlopig niet. De trainingen van de ACOTA-missie zijn bedoeld om de veiligheidsdiensten beter te laten werken.

Antipiraterij

Zr. Ms. Johan de Witt kwam aan in thuishaven Den Helder. Het schip nam sinds 24 januari deel aan de Europese antipiraterijmissie Atalanta voor de kust van Somalie.

Op het Duitse fregat FGS Bayern ondersteunt een Nederlands team van mariniers en vlootpersoneel bij het controleren van schepen. De Bayern patrouilleerde langs de Somalische oostkust en bracht een havenbezoek aan Mayotte.

Verschillende beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde Vessel Protection Detachments, beveiligden Nederlandse schepen tegen mogelijke aanvallen van piraten.

2 militairen zijn als stafofficier aangesteld bij het operationele hoofdkwartier van de EU Naval Force Mediterranean in Rome. Deze organisatie voert afspraken uit van de Europese ministers van buitenlandse zaken rond illegale mensensmokkel via de Middellandse Zee.

Zr. Mr. Johan de Witt komt in Den Helder aan.

Zr. Mr. Johan de Witt komt in Den Helder aan.

Estland

Zr. Ms. Willemstad bracht voor de kust van Estland een oude mijn tot ontploffing. Dat is de eerste sinds de mijnenjager vanaf begin dit jaar deelneemt aan de Standing NATO Mine Counter Measures Group 1.

Operaties binnen het Koninkrijk:

Caribisch gebied

De Koninklijke Marine onderschepte in het Caribisch gebied 6.000 kilo marihuana, de grootste vangst ooit.

Explosieven

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie en de Defensie Duikgroep ruimden voor de kust van Cadzand 3 explosieven. De explosievenruimers kwamen op het land 17 keer in actie voor het ruimen van bommen uit de Tweede Wereldoorlog en 1 keer voor een geimproviseerd explosief.

Ondersteuning politie

De Defensie Duikgroep zocht in de Westerschelde bij Breskens tevergeefs naar een vermist persoon.

Marechaussee

Een migratiecontrolehond ontdekte aan boord van een veerboot in Hoek van Holland 18 Afghanen. Zij zaten verstopt in een vrachtwagen. De Koninklijke Marechaussee pakte de Poolse chauffeur op voor mensensmokkel. De Afghanen vroegen asiel aan.

Medisch transport

Cougar-transporthelikopters van de Koninklijke Luchtmacht brachten 4 patienten vanaf Terschelling naar Medisch Centrum Leeuwarden.