GEISHA succesvolste tentoonstelling ooit voor Museum Volkenkunde, Leiden

PERSBERICHT | 26 mei 2015

GEISHA succesvolste tentoonstelling ooit voor Museum Volkenkunde, Leiden

Met ruim 100.000 bezoekers is maandag 25 mei de tentoonstelling GEISHA in Museum Volkenkunde beëindigd. Hiermee is het de succesvolste tentoonstelling in het bestaan van het museum. Vanwege de grote belangstelling werd de expositie over het wereldberoemde Japanse stijlicoon anderhalve maand verlengd. Ook de aansluitende programmering van lezingen, workshops, symposia en twee uitverkochte Ladies Nights heeft in hoge mate bijgedragen aan het succes van deze tentoonstelling. Achter de schermen wordt inmiddels hard gewerkt aan de volgende grote expositie: de familietentoonstelling GRRR over machtige dieren wereldwijd, die op 25 juni opent.

GEISHA

Door een unieke samenwerking met een geishahuis in Kyoto liet GEISHA de bezoeker kennis maken met de vrouw achter het fenomeen. Speciaal voor deze tentoonstelling gemaakte reportages toonden persoonlijke verhalen over haar drijfveren, offers en de voortdurende zoektocht naar perfectie. Daarnaast gaven schilderingen, kostbare kimono’s, obi’s en haaraccessoires, toilettafels, spiegels en muziekinstrumenten en met lakwerk gedekte tafels een beeld van haar leefomgeving. GEISHA bood hiermee een unieke kijk achter de schermen van een gesloten wereld. De tentoonstelling was geopend van 10 oktober 2014 tot en met 25 mei 2015.

GRRR-Machtige dieren wereldwijd

In de familietentoonstelling GRRR brengt Museum Volkenkunde dankzij een unieke samenwerking met het Rijksmuseum van Oudheden voor het eerst machtige dieren uit de hele wereld samen. Van Australië tot Groenland, van Zuid-Amerika tot Egypte. De expositie begint al bij het betreden van de museumtuin: de metershoge totempaal met machtige dondervogel en orka erop verwelkomt de bezoekers. En er is meer, veel meer: van de jakhalzen uit de tijd van de farao’s, vijfklauwige draken van de Chinese keizers tot heilige krokodillenmummies en Afrikaanse doodskisten in de vorm van enorme leeuwen. De gezinstentoonstelling GRRR-Machtige dieren wereldwijd loopt van 25 juni 2015 t/m 4 januari 2016.

Museum Volkenkunde, Steenstraat 1, Leiden, t 088 0042800, www.volkenkunde.nl, info@volkenkunde.nl