Provincie Limburg vergroot belang in LIOF

De Provincie Limburg vergroot haar belang in Industriebank LIOF van 5 naar 50%. Hiermee wil de Provincie Limburg een extra impuls geven aan acquisitie, innovatie en financiering van het midden- en kleinbedrijf. LIOF gaat zich meer richten op kansrijke bedrijven in de maakindustrie, logistiek en bedrijven die kunnen aansluiten op de vier Limburgse campussen. Het Rijk blijft met 50% mede-eigenaar van de regionale ontwikkelingsmaatschappij.

Een en ander is vandaag bekend gemaakt aan het Limburgs Parlement.

Industriebank LIOF is al geruime tijd een belangrijke uitvoerder van het economisch beleid van de Provincie Limburg. Door haar belang in LIOF te vergroten wordt de eigendomsverhouding en zeggenschap van Provincie en Rijk meer in balans gebracht.

Deze stap past in de ambities van het nieuwe Limburgs college van Gedeputeerde Staten, dat actiever de economie van Limburg wil stimuleren. Een opstelling, die ook in de relatie met LIOF tot uiting komt. ,,De gelijkwaardige zeggenschap- en eigendomsverhouding over LIOF is niet alleen een meer realistische en zakelijke benadering," zegt gedeputeerde Twan Beurskens van Economie en Kennisinfrastructuur. ,,Gezien het belang van de Provincie voor het LIOF en het belang van het LIOF voor de Provincie is het logisch dat wij samen intensiever optrekken op het gebied van strategie en uitvoering."

Tegelijkertijd laat hij weten dat LIOF kan stoppen met de herstructurering van verouderde bedrijventerreinen. De Limburgse Herstructureringsmaatschappij Bedrijventerreinen (LHB), die in 2009 was ondergebracht bij LIOF, wordt dan ook opgeheven. ,,Dat behoort niet meer tot onze prioriteiten. Lopende projecten worden netjes en zorgvuldig afgewikkeld," aldus Beurskens.

,,LIOF zal het midden- en kleinbedrijf scherper, ondernemender en resultaatgerichter benaderen," licht LIOF-directeur Jerome Verhagen toe. ,,We maken de organisatie daartoe platter, slagvaardiger en professioneler." Een gevolg is dat binnen LIOF een aantal functies vervalt en dat er een aantal functies bijkomt.

Uit het informerend stuk aan het Limburgs Parlement blijkt verder dat LIOF over 2014 door afboekingen op vastgoed en risicovolle investeringen bewust een verlies neemt van EUR 13,7 miljoen. ,, Het gaat hierbij om eenmalige bijzondere lasten. ,,LIOF is financieel gezond," zegt directeur Verhagen.

Der veranderde verhoudingen met LIOF en Provincie Limburg zijn mede het gevolg van het feit dat het Ministerie van Economische Zaken de vier Nederlandse regionale ontwikkelingsmaatschappijen (rom's) nog eens tegen het licht heeft gehouden. De rom's zijn ooit in het leven geroepen om de economische achterstand van bepaalde regio's weg te werken. Sinds een aantal jaren wordt via de rom's de regionale economie bevordert. NV Industriebank Limburgs Instituut voor Ontwikkeling en Financiering (LIOF) bestaat sinds 1975.