KNVB wil 10.000 euro boete, 1x lege Bunnikzijde FC Utrecht

in Antisemitisme / door Guy Muller / op 26/05/2015 om 16:29 / Tags: Hamas, Voetbal

De onafhankelijk aanklager van de KNVB heeft FC Utrecht vandaag een schikkingsvoorstel gedaan over de uit de hand gelopen wedstrijd tegen AFC AJAX in april van dit jaar. Tijdens deze wedstrijd waren minutenlang antisemitische scheldkoren te horen. Behalve de leus over Hamas en gas klonk ook het SS-lied: "Mijn vader zat bij de commando's, mijn moeder zat bij de SS, en samen verbrandden zij Joden, want Joden die branden het best."

Volgens de aanklager ondernam FC Utrecht niet voldoende tegen deze scheldkoren. Het voorstel van de aanklager bestaat uit een boete van 10.000 euro en een lege Bunnikside (de tribune waar de harde kern van FC Utrecht zit) tijdens de eerstvolgende thuiswedstrijd tegen AJAX.

"Herhaaldelijk antisemitische spreekkoren"

De aanklager kondigde op 8 april aan een vooronderzoek te starten naar de scheldkoren. De aanklager wilde onder meer van FC Utrecht weten welke maatregelen de club vooraf heeft genomen om spreekkoren te voorkomen. De aanklager beschuldigt FC Utrecht wegens het "herhaaldelijk uiten van antisemitische spreekkoren door de aanhang van FC Utrecht", aldus de KNVB.

Stadionverboden?

FC Utrecht-directeur Wilco van Schaik liet na de wedstrijd in een verklaring weten "Vanzelfsprekend nemen wij als FC Utrecht afstand van deze vreselijke spreekkoren en vinden we excuses aan degenen die zich hierdoor gekwetst voelen op zijn plaats." Het is nu niet duidelijk of en hoeveel personen daadwerkelijk zijn aangedragen voor stadionverboden.

Voorwaardelijk

CIDI vindt het goed dat FC Utrecht nu eerlijk wordt gestraft, maar mist een voorwaardelijke straf om herhaling te voorkomen: in 2012 ontving FC Utrecht al een boete van 15.000 euro voor de ongeregeldheden rond het bekerduel tussen FC Utrecht en Ajax, waarbij supporters voorwerpen en vuurwerk gooiden naar de spelers. Ook toen zouden er antisemitische spreekkoren zijn geconstateerd.

FC Utrecht heeft tot maandag 1 juni 12.00 om te laten weten of de club akkoord gaat met het schikkingsvoorstel.