Onthulling busteportret Koning Willem-Alexander in Statenzaal

Tijdens de Statenvergadering van 26 mei 2015 onthulde Commissaris van de Koning, dhr. Theo Bovens, het busteportret van Koning Willem-Alexander in de Statenzaal van het Gouvernement aan de Maas in Maastricht. In opdracht van Provinciale Staten van Limburg werd het portret vervaardigd door Appie Drielsma (1937-2014). De weduwe van Appie Drielsma, mw. Gemma Serpenti, was aanwezig bij de onthulling.

Commissie Beeltenis van de Koning

In oktober 2013 werd een Commissie Beeltenis van de Koning ingesteld met als opdracht te komen tot een keuze voor een beeltenis van Koning Willem-Alexander in de Statenzaal. Onder voorzitterschap van de Commissaris van de Koning bestond deze commissie uit de Statenleden mw. Medendorp, Van den Akker, Heemels (tot voorjaar 2014) en Prevoo (vanaf voorjaar 2014). Als adviseurs werden betrokken de Statengriffier mevrouw Braam, gedeputeerde Lebens (t/m 6 juni 2014) en dhr. Himmelreich, conservator Provincie Limburg.

Opdrachtverlening

Gezocht werd naar een beeldend kunstenaar in Limburg, die zowel het traditionele modelleren beheerst en daarnaast een eigen inhoudelijke en uitgesproken visie heeft. Op grond van de door de commissie vastgestelde uitgangspunten werd de opdracht voor het maken van een buste eind 2013 gegund aan de Limburgse beeldhouwer Appie Drielsma.

Ziekte en overlijden Appie Drielsma

Aanvang 2014 vervaardigde Appie Drielsma al twee portretten in klei. Van een ervan maakte hij een gipsafgietsel. Direct daarna kwam het werkproces tot stilstand vanwege een lang ziekbed van de kunstenaar en tenslotte zijn onverwachte overlijden op 6 juli 2014. Met steun uit haar omgeving lukte het de weduwe van Appie Drielsma, Gemma Serpenti, om het werk te voltooien.

Busteportret

Het betreft een brons gepatineerd portret, ca. 40 cm. Staand op een sokkel, impala graniet, 150x30x30 cm. In overleg met de commissie, de kunstenaar en zijn weduwe is in het werk de tekst verwerkt: `Koning Willem-Alexander / Ik wil verbindingen leggen'. Het betreft een zinsnede uit de inhuldigingstoespraak van de Koning op 30 april 2013.

Zie voor nadere informatie de brochure `Een beeld voor de Koning, Appie Drielsma's onvoltooide voltooid (pdf, 5 MB).'