Ouderen genieten tijdens eerste stranduitje met haring

De zee zien, horen, ruiken en voelen. Voor veel ouderen, die vandaag op het strand van Kijkduin waren, was het een eeuwigheid geleden. Bij het eerste stranduitje deze zomer van het Nationaal Ouderenfonds, in samenwerking met het Nederlands Visbureau, waren er dan ook vele vrolijke gezichten.

"Het was een zalig dagje uit," vertelt de 93-jarige mevrouw Charante enthousiast. "In Utrecht, waar ik woon, zie ik de golven nooit. Het is lang geleden dat ik op het strand ben geweest en de zee heb gezien. Als ik straks weer thuis ben, voel ik frisse lucht in mijn longen nog steeds."

Bij het eerste stranduitje van dit jaar genoten zo'n honderd ouderen op het strand van Kijkduin van de zee en de onderlinge gezelligheid. Dankzij de aanwezige strandrolstoelen en de onmisbare inzet van vrijwilligers werd het voor velen een onvergetelijk uitstapje. Het Nationaal Ouderenfonds zal deze zomer maar liefst vierduizend ouderen naar het strand brengen. Dit zijn er duizend meer dan vorig jaar. De forse toename van het aantal stranduitjes is mede mogelijk dankzij het Nederlands Visbureau. Zo komt de opbrengst van de veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe, die op 9 juni plaatsvindt, ten goede aan de activiteiten van het Nationaal Ouderenfonds. "We zijn heel blij dat we het aantal stranduitjes weer hebben kunnen uitbreiden," vertelt projectleider Willem Schortinghuis. "Het is iedere keer weer fantastisch om te zien hoe deze mensen genieten tijdens zo'n dagje aan zee. Veel ouderen zijn al jaren niet meer op het strand geweest, vaak als gevolg van fysieke beperkingen. Het valt nu eenmaal niet mee om naar het strand te gaan als je in een rolstoel zit en afhankelijk bent van anderen. Als ze dan na al die tijd de zee weer kunnen zien, voelen en ruiken, zorgt dat vaak voor emotionele, maar mooie momenten."

Eenzaamheid

Eenzaamheid onder ouderen is in Nederland een groot probleem. Maar liefst een miljoen ouderen geven aan zich eenzaam te voelen. 200.000 ouderen zijn extreem eenzaam. Zij hebben slechts een keer per maand een vorm van sociaal contact. Het Nationaal Ouderenfonds zet zich in voor de kwetsbare ouderen, onder andere door het organiseren van diverse uitjes.