Investeringsbijdrage voor het Project The Herbal Cow


Het College van burgemeester en wethouders heeft besloten te participeren in het project The Herbal Cow. Dit project is met name gericht op het reduceren van het antibiotica gebruik bij koeien door gebruik van kruiden en olien. Ook de gemeente Hof van Twente, VKON en de provincie Overijssel
investeren in dit project.

Het natuurlijke product, Herbabolus, wordt geproduceerd door het bedrijf Biochem in Enter. Met de subsidie kan er onderzoek gedaan worden naar de werking van dit product. Naast een financiele bijdrage leveren agrariers uit de gemeente Twenterand en de gemeente Hof van Twente in totaal zo'n 200
koeien om de werkzaamheid van het middel gedurende een aantal jaren te testen en onderzoeken.

Terugdringen antibioticagebruik

Diergezondheid en dierenwelzijn zijn belangrijke pijlers voor de veehouderij in Nederland. Wethouder Engberts, wethouder van platteland en natuur, hierover: "Zoals in de plattelandsnota is opgenomen heeft de gemeente Twenterand zich ten doel gesteld bij te dragen aan een gezonde leefomgeving
en innovatie van de agrarische sector. Dit project draagt eraan bij om het gebruik van antibioticum bij koeien te reduceren, met als uitgangspunt dat dieren zoveel mogelijk zonder ziekteverschijnselen worden gehouden."

Onderzoek

De vraag naar het gebruik van etherische olien en plantenextracten ter preventie van dierziekten in de veehouderij wordt steeds groter. Er is echter nog onvoldoende onderzoek gedaan naar de werking en de mogelijke bijverschijnselen van het product om een grootschalige toepassing te realiseren.

Het onderzoek van Biochem richt zich op drie onderdelen. Ten eerste een onderzoek naar de mogelijke invloed op smaak, geur en verwerkbaarheid van het eindproduct door de Herbabolus. Ten tweede een veldstudie naar de werkzaamheid van de Herbabolus. Als laatste wordt onderzocht of het telen van
knoflook in Nederland haalbaar is.

Bij het telen van knoflook worden agrarier Sprokkereef uit Markelo en de Stadskwekerij in Goor betrokken. De eerste stelt gronden en een loods beschikbaar voor het bewerken en fermenteren van de knoflook. De ondersteuning en begeleiding van het project wordt verzorgd door Stimuland.