FNV Vakbondsrechtenprijs voor Turkse vakbondshelden


* 27-05-2015
* Harrie Lindelauff
* 0

De FNV Vakbondsrechtenprijs gaat dit jaar naar de 2 Turkse vakbondshelden Mehmet Bozgeyik en Sakine Esen Yilmaz, van onderwijsbond `Egitim Sen'. De uitreiking is komende zaterdag bij het FNV Ledenparlement in Harderwijk.

Turkse vakbondsleider Mehmet Bozgeyik bij zijn arrestatie in 2012

De prijs wordt eens in de 2 jaar uitgereikt aan iemand buiten Nederland, die zich onder moeilijke omstandigheden en met persoonlijke opoffering inzet voor werknemers.

Ondanks voortdurende intimidatie en tegenwerking blijven Bozgeyik en Esen Yilmaz opkomen voor democratie, vakbondsrechten en goed onderwijs voor iedereen. In 2012 werden ze allebei gearresteerd op beschuldiging van terrorisme. Na een gevangenschap van 289 dagen zijn ze in 2013 op borgtocht
vrijgelaten, zonder ooit een rechter te hebben gezien.

Kritische mensen

De FNV maakt zich zorgen over de manier waarop de Turkse regering omgaat met mensenrechten en het recht van vereniging en vrije meningsuiting. Vakbondsmensen, waaronder die van de onderwijsbond, werken onder zware druk.

Turkije is een land waar kritisch denken en openhartigheid niet worden gewaardeerd. En wie in het onderwijs werkt wordt als potentieel gevaar gezien, omdat hij of zij leerlingen kan stimuleren autonome burgers te worden die voor zichzelf kunnen denken.

Stop kinderarbeid

De FNV (onderwijsbond FNV en FNV Mondiaal) werkt samen met onderwijsbond `Egitim Sen' bij het tegengaan van schooluitval en het aanpakken van kinderarbeid.

De `Febe Elizabeth Velasquez Trade Union Award' van de FNV is vernoemd naar de algemeen secretaris van de Salvadoraanse vakbond FENASTRAS. In 1989 kwam zij tijdens een lunch met 50 andere vakbondsleden om het leven door een bomaanslag.

Mehmet Bozgeyik neemt de prijs komende zaterdag in ontvangst uit handen van Ton Heerts bij het FNV-Ledenparlement. Sakine Esen Yilmaz mag het land niet verlaten en is er helaas niet bij.