Delen Friesland en Oost-Drenthe ook aangewezen als krimpregio

Delen Friesland en Oost-Drenthe ook aangewezen als krimpregio

28 mei 2015

Naar aanleiding van het VAO Krimp dat plaats vond op 22 mei zijn verschillende moties ingediend en aangenomen. Met de motie van Arie Slob (CU) is het advies van het team Midterm Review bevolkingsdaling overgenomen en is niet alleen de Achterhoek maar ook Noord-Oost-Friesland, Zuid-Oost-Friesland en Oost-Drenthe aangewezen als krimpregio. Hiernaast komen via een motie van Arie Slob (CU) alle gemeenten met een sterke krimp, dat wil zeggen met meer dan 2% inwonersdaling, per verloren inwoner boven deze drempel van 2% in aanmerking voor de krimpmaatstaf vanaf 2016.

Tweede Kamerlid Roland van Vliet vroeg om onderzoek naar de rol van woningcorporaties bij het tegengaan van verloedering en aanpak leegstand in de particuliere woningvoorraad in krimpgebieden. Met inachtneming van de kerntaak van de woningcorporaties die zich bezig houden met de sociale verhuur van woningen zijn ze in staat leegstaande koopwoningen op te kopen en deze tijdelijk te verhuren als sociale huurwoningen.

Tot slot is op basis van motie Albert de vries en Veldman besloten bij afspraken of convenanten met krimpregio's een termijn te hanteren van tenminste vijf jaar.