Hilarisch kunstwerk wordt meesterwerk


Kunstenaars promoveren 'Buste van Stalin met Haring' tot icoon van Den Haag

DEN HAAG, 20150521 -- Stalin, raamprostituees, haring en een alarmtelefooncel vormen de onderwerpen van een tentoonstelling waarin het kunstenaarsduo Topp & Dubio een bekend kunstwerk in Den Haag tot 'meesterwerk' wil promoveren.

Sinds 2002 staat het kunstwerk 'Buste van Stalin met Haring' van de Russisch-joodse kunstenaars Vitaly Komar en Alexander Melamid naast het GEM/Fotomuseum in Den Haag. Maar de roerige geschiedenis van dit werk gaat terug tot 1986 toen de naar New York gevluchte kunstenaars het vervaardigden voor de Geleenstraat in de Haagse rosse buurt.

Topp & Dubio zijn al jaren fan van dit werk en beschouwen de roodverlichte installatie als het meest relevante en uitdagende kunstwerk in de openbare ruimte in Den Haag. "Het is uitdagend, ironisch, actueel, conceptueel, confronterend, kritisch, lachwekkend en kwetsbaar tegelijkertijd" Sinds vorig jaar voeren de kunstenaars een onderzoek uit naar de vele betekenissen in dit werk.

Met de tentoonstelling 'A Hilarious Picture in Glass' en een publicatie met dezelfde titel brengen zij hun visie nu voor het eerst naar buiten. Topp & Dubio maken daarin een gedurfde vergelijking met het Grote Glas van Marcel Duchamp dat als een van de meest besproken kunstwerken van de twintigste eeuw bekend staat. Overeenkomstige thema's als macht, begeerte en de eigenschappen van glas komen in deze tentoonstelling aan de orde. Met de titel 'A Hilarious Picture in Glass' hebben de kunstenaars een gedachte van Marcel Duchamp op het werk van Komar & Melamid geplakt om het als iconisch meesterwerk aan de orde te stellen. Met installaties van glas en grote fotowerken worden nieuwe perspectieven op dit iconische kunstwerk mogelijk gemaakt. De tentoonstelling wordt verrijkt met een randprogrammering van live gesprekken en performances met betrokken kunsthistorici en critici. 

JCA DE KOK, Lange Beestenmarkt 99, Den Haag | tentoonstelling | 29 mei t/m 7 juni 2015
Open: vr/za/zo 13.00-17.00 uur. | Opening: vrijdag 29 mei 2015 van 19.00 tot 23.00 uur.





Stichting SNAP