Vandaag internationale dag van blauwhelmen van Verenigde Naties


Datum: 29 mei 2015

UN Peacekeepers

Vandaag is het internationale dag van de VN-blauwhelmen. Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders uit zijn waardering voor het werk van de blauwhelmen in de vele conflictgebieden waar ze vandaag zijn ontplooid.

Meer dan 110.000 mannen en vrouwen zetten zich wereldwijd voor VN-vredesoperaties in. De VN-missies worden meer en meer complex en risicovol. Ze vergen van de VN-blauwhelmen doorgedreven professionalisme, toewijding, integriteit en moed. Vandaag wil de minister ook hulde brengen aan alle
VN-blauwhelmen die tijdens operaties hun leven hebben gegeven.

De nieuwe veiligheidsuitdagingen in de wereld vergen een passend antwoord met efficiente middelen. Op initiatief van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon zal voor het einde van dit jaar een evaluatie worden afgerond van de werking, noden en eventuele aanpassingen van de VN-vredesoperaties.
Belgie werkt aan deze evaluatie mee.

Ons land is kandidaat voor een niet-permanente zetel in de VN-veiligheidsraad voor de periode 2019-2020 en promoot een slagvaardige aanpak door de VN van de conflicten die vrede en veiligheid in gevaar brengen. De VN-blauwhelmen blijven daarin een essentiele rol spelen.