Aanvragen leerlingenvervoer voor 15 juni 2015 indienen


Als uw kind niet zelfstandig naar school kan, is er voor uw kind leerlingenvervoer. Bijvoorbeeld bij ziekte, een handicap of gedragsproblemen. Soms kan uw kind hier ook gebruik van maken omdat de school ver weg is . U kunt leerlingenvervoer aanvragen bij de gemeente Dongen. De gemeente beslist
over uw aanvraag.

De gemeente beoordeelt op basis van de aangeleverde gegevens of uw kind in aanmerking komt voor de aangevraagde vorm van leerlingenvervoer. De gemeente neemt binnen 8 weken na ontvangst van de aanvraag een besluit.

15 juni

Het is belangrijk om uw aanvraag voor 15 juni in te dienen. Na deze datum kan de gemeente niet garanderen dat uw kind aan het begin van het nieuwe schooljaar vervoerd wordt. U moet in dat geval de eerste schoolweken zelf voor vervoer zorgen, aangezien de vervoersplanning in deze periode niet
kan worden gewijzigd. Dit geldt ook voor onvolledige aanvragen.

Vormen van leerlingenvervoer

De gemeente bepaalt op basis van de verordening Leerlingenvervoer welke wijze van vervoer wordt vergoed aan de ouders. Uitgangspunt is dat de goedkoopst geschikte vorm van vervoer voor desbetreffende leerling voor vergoeding in aanmerking komt. Er zijn verschillende mogelijkheden voor
leerlingenvervoer:

* Uw kind krijgt een vergoeding voor de fiets (eventueelook voor de begeleider)
* Uw kind krijgt een openbaarvervoerabonnement (eventueel ook voor de begeleider)
* Uw kind maakt gebruik van georganiseerd vervoer met bus of taxi (aangepast vervoer)
* U krijgt een vergoeding voor het zelf halen en brengen van uw kind (bijvoorbeeld met de auto).

Wie komt in aanmerking voor leerlingenvervoer?

Voor leerlingenvervoer komen leerlingen in aanmerking die:

* door hun levensovertuiging een school bezoeken die verder ligt dan de kilometergrens;
* door hun handicap niet zelfstandig met het openbaar vervoer kunnen reizen;
* naar een school voor speciaal (basis)onderwijs gaan.

Leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs kunnen alleen nog aanspraak op leerlingenvervoer maken als zij door hun handicap niet of niet zelfstandig van het openbaar vervoer gebruik kunnen maken. Voor leerlingen in het basisonderwijs gold dit al.

Kilometergrens leerlingenvervoer

In de verordening stelt de gemeente een kilometergrens vast tussen huis en school. Deze mag maximaal 6 kilometer zijn. Ligt de school binnen deze grens, dan moeten de ouders zelf het vervoer regelen. Deze grens geldt meestal niet voor kinderen die door een handicap niet (zelfstandig) kunnen
reizen met het openbaar vervoer Ook wordt gekeken of een kind op het voortgezet- of basisonderwijs zit en of het naar de zogenoemde 'dichtstbijzijnde toegankelijke school' gaat.

Dichtstbijzijnde toegankelijke school

Leerlingenvervoer wordt alleen toegekend naar de dichtstbijzijnde toegankelijke school binnen het samenwerkingsverband. Dit is de school die het dichtst bij het woonadres ligt en die voldoet aan de volgende eisen:

* de school biedt de onderwijssoort die de leerling nodig heeft;
* de school heeft de godsdienstige of levensbeschouwelijke richting die de ouder/verzorger wenst;
* er is plek voor de leerling op de school.

Er kunnen meerdere geschikte scholen zijn waar een leerling naar toe kan. Er is echter alleen leerlingenvervoer mogelijk naar de dichtstbijzijnde toegankelijke school. Leerlingen die reeds gebruikmaken van leerlingenvervoer houden hun recht op vervoer naar een school buiten de regio, tenzij de
leerling een andere school gaat bezoeken.

Bijdrage ouders

Gemeenten mogen aan ouders een bijdrage vragen voor het leerlingenvervoer van leerlingen in het (speciaal) basisonderwijs.

Nieuw stelsel passend onderwijs

Sinds 1 augustus 2014 is de nieuwe Wet passend onderwijs van kracht. Met deze wet komen leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs alleen nog in aanmerking voor leerlingenvervoer als zij vanwege hun handicap niet zelfstandig naar school kunnen. De gemeente bekijkt per leerling of
leerlingenvervoer nodig is. Ook moet de gemeente bij de beoordeling van de aanvraag rekening houden `met de van de ouders redelijkerwijs te vergen inzet'. Voor overige leerlingen in het speciaal onderwijs verandert de aanspraak op leerlingenvervoer niet.

Passende onderwijsplek

Scholen moeten een passende onderwijsplek bieden aan leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben. Dit heet zorgplicht. Eerst wordt geprobeerd uw kind te plaatsen op de school van uw voorkeur. Kan dit niet, dan gaat de school met u op zoek naar een andere plek. De school moet rekening
houden met:

* de behoefte van uw kind;
* uw voorkeuren;
* de mogelijkheden van de school en de regio.

Alle schoolbesturen in hetzelfde gebied gaan met elkaar afspraken maken om passend onderwijs mogelijk te maken. Door deze regio-indeling krijgt uw kind zo dicht mogelijk bij huis passend onderwijs.

Leerlingen uit Dongen met een cluster 4 indicatie kunnen terecht op de volgende scholen voor de benodigde (zware) ondersteuning:

* De Kei (Poolseweg 190, 4818 CG Breda)
* De Singel (Adriaan van Bergenstraat 428, 4811 SZ Breda)
* De Koperakker (Montenslaan 2a, 4891 SN Rijsbergen)
* De Muldersteeg (De Muldersteeg 8, 4901 ZG Oosterhout)
* Het Berkenhofcollege (Galderseweg 87, 4836 AD Breda)
* Het Brederocollege (3 vestigingen, Breda)
* Het Ginnekencollege (Den Heyacker, 4803 ES Breda)
* Het Warandecollege (Bredaseweg 140, 4904 SC Oosterhout)

Leerlingen uit Dongen met een cluster 3 indicatie kunnen terecht op de volgende scholen voor de benodigde (zware) ondersteuning:

* Mytylschool de Schalm (Brabantlaan 3, 4817 JW Breda)
* Openluchtschool (Rijnauwenstraat 201, 4834 LD Breda)
* Liduinaschool (Landheining 6-8, 4817 JW Breda)
* De Toermalijn Bavel (parelklas)

Leerlingen die aangewezen zijn op een Speciaal Basis Onderwijs (SBO) school kunnen terecht op de volgende scholen voor de benodigde (zware) ondersteuning:

* Ons SBO (Balmakersveld 2, 4817 NH Breda)
* Ons SBO (Ruusbroecstraat 21, 4819 GD Breda)
* SBO het Kompas (Van Genkstraat 10, 4871 XA Etten-Leur)
* SBO de Wissel (2 vestigingen, waaronder Nijenrode 4, 4901 CZ Oosterhout)

Aanmelden voor passend onderwijs

U meldt uw kind schriftelijk aan bij de school van uw voorkeur. Daarbij geeft u aan dat uw kind extra ondersteuning nodig heeft. Dit moet minimaal 10 weken voordat het nieuwe schooljaar begint.