Integrale aanpak woninginbraken helpt


Integrale aanpak woninginbraken helpt

Laatste update:
29-05-2015 | 11:35

Oudorp - In december werd nog de noodklok geluid. Veertien inbraken in Ouddorp in een maand tijd. Centrale vraag: gaat het hier om een structureel probleem, of is het louter toeval dat het inbrekersgilde in de donkere decembermaand in Oudorp zijn slag sloeg. Het laatste lijkt aan de hand te
zijn, want in de eerste vijf maanden van 2015 komt de teller op `slechts' drie inbraken en drie pogingen tot inbraak. Een totaal van zes dus in vijf maanden tijd.

Inbrekers hebben nu eenmaal geen vaste baan, met vaste werkuren. Zij breken in op plaatsen en op tijdstippen, dat de kans op succes groot is en de kans op ontdekking zo klein mogelijk. Traditioneel wordt er daardoor meer ingebroken in de donkere wintertijd en tijdens de vakantieperiode.

Een minuutje is genoeg

In de wintermaanden zijn mensen vaak op visite en laten hun huis onbeheerd achter. Bovendien is het donker op straat en hebben bewoners de gordijnen dicht. Inbrekers kunnen ongezien hun slag slaan. Tijdens de vakantieperiode zijn veel mensen langere tijd weg. De sociale controle neemt dan af.
En voor zover mensen thuis zijn, laten zij vaak ramen en deuren open staan. Een dief heeft maar een minuutje nodig om uw kostbaarheden weg te halen, terwijl u even in de tuin bent.

Teruglopend aantal inbraken

Jan Keller, teamchef van de politie: `Iedere inbraak is er een te veel, want iedere keer is er iemand slachtoffer en onderschat de impact van een inbraak niet. Aan de andere kant moeten we ons ook niet gek laten maken door de cijfers. De ene maand zijn er nu eenmaal meer inbraken dan de andere
maand. Wat we wel zien is dat het aantal inbraken jaarlijks terugloopt. Over de periode 1 januari tot eind mei 2014 werden er in Oudorp 53 woninginbraken gepleegd tegen zes in dezelfde periode van dit jaar. In dezelfde periode in 2014 waren er 252 woninginbraken in de gemeente Alkmaar tegen
167 in die periode in 2015.

Integrale aanpak

Jan Keller: `Samen met de gemeente en bijvoorbeeld woningstichtingen doen wij er alles aan om het aantal inbraken terug te dringen en inbrekers te pakken. Maar ook bewoners zijn van onschatbare waarde. Zij kunnen ons informatie verstrekken over verdachte situaties. En in een situatie van een
woninginbraak, telt elke seconde. Het is belangrijk dat we informatie krijgen over een signalement, vluchtvoertuig en -route.

Tips voor de zomervakantie

- Een schuifpui is inbraakgevoelig. Breng hiervoor een speciaal geschikt slot aan.

- Uw sleutels buiten verstoppen is niet handig. deurmat en bloempot zijn geen `geheime' plaatsen.

- Hang geen adreslabel aan uw sleutel(bos).

- Berg waardevolle papieren en sieraden goed op in een kluisje of huur bijvoorbeeld een bankkluisje.

- Zorg voor voldoende verlichting om uw woning.

- Zorg dat er geen ladders, containers of andere hulpmiddelen bij uw woning staan die het gemakkelijk maken naar binnen te klimmen.

- Breng als u op vakantie gaat uw buren op de hoogte, zij kunnen een oogje in het zeil houden en ervoor zorgen dat uw woning er `bewoond' uitziet (geen post achter de voordeur, af en toe gordijnen openen en sluiten, met een lichtschakelaar het licht aan laten gaan).



Is er bij u ingebroken? Bel dan meteen de politie op tel.nr. 0900-8844. Ziet u een verdachte situatie? Bel dan meteen het alarmnummer 112.