Guinee en Burkina Faso nieuwe partnerlanden van de Belgische Ontwikk..


Datum: 25 mei 2015

De federale ministerraad heeft op 21 mei 2015 haar akkoord gegeven voor een nieuwe lijst van veertien partnerlanden van de Belgische ontwikkelingssamenwerking. De lijst bevat twee nieuwe partnerlanden, namelijk Guinee en Burkina Faso. Zes middeninkomenslanden zijn niet langer een partnerland
van de gouvernementele samenwerking en komen terecht in een exitprogramma: Vietnam, Peru, Ecuador, Bolivia, Algerije en Zuid-Afrika. Ook werd beslist over de nieuwe lijst van partnerorganisaties voor de multilaterale samenwerking die wordt teruggebracht van 20 naar 15 organisaties.

De Belgische Ontwikkelingssamenwerking wil zich de volgende jaren concentreren op fragiele landen en post-conflictzones. Ze zal dat doen in geografisch homogene regio's: Noord- en West-Afrika en de regio van de Grote Meren. Deze inhoudelijke en geografische focus gaat versnippering tegen en
laat een coherente aanpak toe van grensoverschrijdende problemen, zoals vrede, veiligheid, regionale stabiliteit, klimaat en migratie. Tegelijk kiest Belgie voor een duidelijke focus op de minst ontwikkelde landen.

Lijst van 14 partnerlanden: Benin, Burkina Faso (nieuw), Burundi, Democratische Republiek Congo, Guinee (nieuw), Mali, Marokko, Mozambique, Niger, Oeganda, Palestina, Rwanda, Senegal, Tanzania.

Meer informatie op de website van de FOD Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking