Cao-principeakkoord bereikt voor KLM cabinepersoneel


* 29-05-2015
* Mariette van Dijk (persvoorlichting)
* 0

Na een half jaar onderhandelen, heeft FNV Luchtvaart een onderhandelingsresultaat bereikt met KLM voor de nieuwe cao voor het KLM Cabinepersoneel. Zakaria Boufangacha, cao- onderhandelaar FNV: "We hebben KLM weten te overtuigen met veel minder genoegen te nemen."

KLM is met een forse kostenreductie bezig om te voorkomen dat het in zwaar weer verkerende bedrijf niet dreigt om te vallen (laatste kwartaalcijfers lieten ook weer een fors verlies zien van bijna 200 miljoen ondanks de goedkopere olie). De internationale concurrentie is moordend en de cijfers
zorgwekkend (hoge schuld en minimale operationeel resultaat).

Boufangacha: "We hebben rekening gehouden met de noodzaak tot besparingen, maar ook onze agenda: werkdrukverlichting; verbeteren kortere vluchten en meer koopkracht, centraal gesteld, waardoor er nu een resultaat ligt dat is uit te leggen aan de leden."

De werk- en rusttijdenregeling zal zo worden aangepast dat op de (riante) lange afstanden de productiviteit zal worden verhoogd en op de korte en middellange afstanden de productiviteit juist zal worden verlaagd (lees: Respectievelijk minder en meer rust na een vlucht). Verder zijn er op
verzoek van de leden, additionele afspraken gemaakt om op Europese vluchten de werkdruk verder te verlichten.

Ook is een afspraak gemaakt over het verbeteren van het besteedbaar inkomen middels de pensioenvrijval vanuit de werkgeverspremie. Dit zal neerkomen op 1,3% structurele verbetering van het besteedbaar inkomen per 1 januari 2015. De andere cabinebonden wilden dit niet, maar liever een 0-lijn.

Onderaan de streep is een totale productiviteitsverbetering afgesproken van ongeveer 2,5 procent, terwijl KLM had ingezet op 6 procent. Boufangacha: "Gezien de omstandigheden een zeer verdedigbaar akkoord met dank aan de delegatie en achterban die gedurende het traject de maximale druk en
intimidatie van KLM om maximaal in te leveren heeft weten te pareren. Die onrust heeft er toe geleid dat KLM veel heeft bewogen."

De looptijd is van de cao is 15 maanden, van januari 2015 tot 1 april 2016. De cao geldt voor zo'n tienduizend werknemers.

Lees meer op FNV Cabine