Snelheid autoverkeer omlaag en minder vrachtverkeer


29 mei 2015

Onderzoeksresultaten heringerichte Brouwerstraat bekend

De gemeente heeft de verkeerssituatie in de vorig jaar opnieuw ingerichte Brouwerstraat onderzocht. De belangrijkste resultaten zijn dat het autoverkeer met een lagere gemiddelde snelheid door de straat rijdt en het aantal vrachtwagens in de straat is afgenomen.

Het onderzoek is uitgevoerd aan de hand van snelheidsmetingen en verkeerstellingen. Na de reconstructie van de Brouwerstraat is de gemiddelde snelheid van het verkeer omlaag gegaan:

* overdag van 45 km/uur naar 38 km/uur
* 's nachts van 55 km/uur naar 45 km/uur.

Het aantal vrachtauto's dat door de Brouwerstraat rijdt is met 30% afgenomen.

Aanvullende maatregelen
De gemeente blijft mogelijkheden onderzoeken om de snelheid en de hoeveelheid van het verkeer nog verder omlaag te brengen. De reconstructie van de Oegstgeesterweg, Rijnsburgerweg, een rotonde bij de kruising Noordwijkerweg/Voorhouterweg en het aanbieden van meer alternatieve routes door de
aansluiting Flora/A44 dragen hier allemaal aan bij.

Proef met putten en kolken
Doordat het straatwerk rond putten en kolken is verzakt, zijn oneffenheden in het wegdek ontstaan die hinderlijke trillingen veroorzaken. Daarom houdt de gemeente nu een proef en worden de putten en kolken naar de parkeervakken verplaatst. Als deze proef slaagt en de trillingen afnemen, worden
alle putten en kolken naar de parkeervakken verplaatst.

Blijven meten
In dit onderzoek zijn de metingen uit het najaar van 2013 en 2014 vergeleken met de metingen uit 2010. Ook in 2015 blijft de gemeente de verkeerstellingen en metingen in de Brouwerstraat volgen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Niels Appelo van de gemeente Katwijk, tel. 071 406 5448 of via het e-mailadres communicatie@katwijk.nl.