Evaluatieverslag Actieprogramma Integraal Veiligheidsbeleid 2014


Werken aan een veilig Valkenswaard

Het college van burgemeester en wethouders heeft het Evaluatieverslag Actieprogramma Integraal Veiligheidsbeleid (IVB) vastgesteld. Voor 2014 is er met name ingezet op een veilige woonomgeving, op veilig uitgaan en op het verminderen van drugs- en alcoholoverlast. Uit het evaluatieverslag
blijkt dat Valkenswaard veiliger is geworden, ook wat veiligheidsbeleving betreft.

De gemeente stelt jaarlijks een Actieprogramma Integraal Veiligheidsbeleid vast. In het Actieprogramma staat een aantal veiligheidsvelden waar de gemeente haar aandacht op wil richten. Voor 2014 stonden er 25 acties op het programma.

Leefbaarheid algemeen

De leefbaarheid van de woonomgeving wordt in Valkenswaard met een 7,5 als ruim voldoende tot goed beoordeeld. Uit de leefbaarheids- en veiligheidsmonitor bleek daarnaast dat het aantal mensen dat zich vaak onveilig voelt in de eigen buurt 1,0 % bedroeg.
De politiecijfers laten een daling zien van het aantal woningbinbraken per 1.000 adressen. Waar het in 2013 nog om 8,9 woninginbraken ging, is dit in 2014 gedaald naar 7,9 woninginbraken.

Horeca

Naar aanleiding van de wijzigingen in de Drank- en horecawet heeft de gemeenteraad een `Preventie- en handhavingsplan alcohol' vastgesteld en is er een quickscan uitgevoerd. Ook is een Actieprogramma Horeca opgesteld en is de samenwerking met de horeca geintensiveerd.
De politiecijfers laten een kleine daling zien in het aantal overlastincidenten tijdens het uitgaan en evenementen, van 42 incidenten in 2013 naar 40 in 2014.

Aanpak georganiseerde misdaad

Daarnaast is veel aandacht uitgegaan naar de bestuurlijke aanpak van georganiseerde misdaad. Valkenswaard was ook in 2014 succesvol met de aanpak van drugshandel en hennepkwekerijen met het Damoclesbeleid: het sluiten van panden waar drugs aangetroffen zijn.
Het in 2013 opgerichte Bestuurlijk Interventieteam Valkenswaard (BIVA) heeft in 2014 een succesvolle integrale actie gehad bij een paardenhandels/-trainingsbedrijf. Ook heeft het BIVA input gegeven en meegewerkt aan een integrale actie op het gebied van witwassen. Deze casus is door de lokale
driehoek geevalueerd en is als zeer succesvol bestempeld. De casus wordt in de regio gebruikt als voorbeeld hoe samen optrekken tot de gewenste effecten kan leiden.
Voor het gehele jaar 2014 zijn 12 gevallen voor het BIVA geweest, waaronder ook de sluitingen ten aanzien van de drugspanden. In de begroting 2014 werd dit aantal op 10 geraamd.

Jongeren overlast

Ook in 2014 zijn er geen hinderlijke en overlast gevende jeugdgroepen geweest. De politiecijfers laten verder een forse daling zien van het aantal incidenten binnen de categorie jeugdoverlast: een daling van 116 incidenten in 2013 naar 76 in 2014.

Aandachtspunten 2015

In 2015 worden onder meer opgepakt: Veiligheid op de Weekmarkt, schoolveiligheid en het Keurmerk Veilig Ondernemen. In 2015 zal bovendien het terugdringen van alcohol- en drugsgebruik onder de jeugd een belangrijk aandachtspunt worden, waarbij met name het oprichten van een krachtig
samenwerkingsverband met de horeca van groot belang is.

Achtergrond

Het Actieprogramma komt voort uit de Nota Veiligheid 2011-2014, die de gemeenteraad heeft vastgesteld. Het college stelt naar aanleiding daarvan jaarlijks een actieprogramma vast, waarin alle activiteiten staan die in dat jaar worden uitgevoerd. De resultaten van het Actieprogramma worden aan
het eind van het betreffende jaar samengebracht in een evaluatieverslag IVB. Het evaluatieverslag wordt ter kennisname aangeboden aan de gemeenteraad.