Utrecht zet in op 10.000 elektrisch auto's in 2020


29-05-2015

Utrecht zet de komende vier jaar hoog in op elektrisch vervoer. We maken dit zichtbaar in alle vormen van mobiliteit: OV (bussen), e-scooters, e-bikes, stadsdistributie, auto's en vaartuigen. We streven er naar dat in 2020 in Utrecht 10.000 elektrische auto's hun weg vinden. Hiermee dragen we
flink bij aan de doelstelling van het rijk om in 2020 200.000 elektrische auto's op de weg te hebben.

Wethouder duurzaamheid en verkeer Lot van Hooijdonk ziet een centrale rol voor Utrecht in de verdere ontwikkeling van elektrisch vervoer: `we streven naar het hoogste aantal elektrische voertuigen per inwoner in Nederland'. Om deze groei mogelijk te maken wordt het laadnetwerk op openbaar en
privaat terrein verder uitgebreid, en ondersteunt de gemeente initiatieven van bewoners en bedrijven voor schone, duurzame mobiliteit. Ook wil Utrecht haar voortrekkersrol op het gebied van autodelen verder uitbouwen.

Goederenvervoer is een voorwaarde voor het goed functioneren van een aantrekkelijke stad, maar tegelijkertijd legt het op verschillende plekken in de stad een groot beslag op openbare ruimte. Met het Actieplan Goederenvervoer Utrecht 2015-2020 stimuleren we gebundeld en schoon goederenvervoer.
Ons doel is bovendien om in 2020 de binnenstad en in 2025 de hele stad emissieloos te bevoorraden. We sluiten daarmee aan bij de Green Deal Zero Emission Stadsdistributie, getekend door Rijk, bedrijfsleven en gemeenten waaronder de gemeente Utrecht. Een nieuw thema in het actieplan is
consumentenlogistiek: levering van goederen direct aan de consument. Door de opkomst van e-commerce neemt het aantal leveringen aan de consument toe, met meer ritten in woonstraten tot gevolg.

In ons coalitieakkoord `Utrecht maken we Samen' hebben we afgesproken door te gaan met onze inzet op schoon vervoer en goederenvervoer. Dit doen we om de gezondheid van onze burgers en bezoekers te verbeteren en om een duurzame impuls aan de kwaliteit van de leefomgeving te geven.
De stimulans vanuit de gemeente heeft als functie de markt verder te ontwikkelen en bedrijven en bewoners bewust te maken van de mogelijkheden van schoon (elektrisch) vervoer. Daarmee behalen we samen met de stad onze doelstellingen op het gebied van duurzame mobiliteit.

Onze ambities zijn om de luchtkwaliteit te verbeteren, om in 2020 een CO2-reductie van minstens dertig procent te hebben bereikt, om in 2030 klimaatneutrale stad te zijn, en om verkeerslawaai te reduceren.