Energy Academy Europe organiseert Energy Debate met Maroš Sefčovič, Vicevoorzitter van de Europese Commissie voor de ‘Energie Unie’

Energy Academy Europe organiseert Energy Debate met Maroš Sefčovič, Vicevoorzitter van de Europese Commissie voor de ‘Energie Unie’

Op vrijdag 29 mei bezoekt Vicevoorzitter van de Europese Commissie Dr. Maroš Sefčovič, verantwoordelijk voor de Europese 'Energie Unie', de Noordelijke regio. Als onderdeel van zijn programma organiseert Energy Academy Europe een uniek "Energy Debate" waarbij Sefčovič vragen beantwoordt van studenten en met hen in discussie gaat. Het Energy Debate staat onder leiding van Max Westerman, journalist en ex-Amerika correspondent bij onder andere RTL Nieuws.

Het Energy Debate focust op de huidige ontwikkelingen in het Europese energiebeleid en de plannen van de Europese Unie voor de energiemarkt van de toekomst. Die plannen voorzien in één geïntegreerde Europese energiemarkt (de Energie Unie) die een zekere, betaalbare, competitieve en duurzame energievoorziening voor consumenten en bedrijven moeten waarborgen. De vervolmaking van de Energie Unie is één van de 10 prioriteiten voor de nieuwe Europese Commissie die is aangetreden op 1 november 2014.

De Energie Unie past in de lange termijn klimaatdoelen van de EU om in 2030 een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen met 40% ten opzichte van 1990 te hebben gerealiseerd. De Energie Unie moet hieraan bijdragen door een energietransitie te faciliteren waarin, in 2030, 27% van de verbruikte energie wordt opgewekt door hernieuwbare energiebronnen.

Maroš Sefčovič is geboren en getogen in Slowakije en heeft daar de studies Economie en Rechten afgerond. Hij is zijn carrière begonnen als adviseur van de plaatsvervangende minister van Buitenlandse Zaken. Sefčovič is al sinds 1997 actief binnen de Europese Unie. Hij is als lid van de Europese Commissie onder andere verantwoordelijk geweest voor ‘onderwijs, training, cultuur en jeugd’, ‘inter-institutionele betrekkingen en administratief beheer’ en ‘gezondheids- en consumentenbeleid’. Sinds 1 november 2014 is hij belast met de Energie Unie.

Sefčovič heeft nog nooit eerder een bezoek aan Nederland gebracht, waarmee dit debat een unieke gelegenheid vormt om met hem in discussie te gaan.

Het Energy Debate zal plaatsvinden in de Blauwe zaal van het Duisenberg gebouw, Nettelbosje 2 op de Zernike Campus in Groningen. Inloop is mogelijk vanaf 15:00. De zaal sluit om 15:15 en het debat zal plaatsvinden van 15:30 tot 16:15. Daarna is er nog de mogelijkheid om te genieten van een drankje bij de netwerkborrel.

Vanwege het gelimiteerd aantal plaatsen is inschrijven voor het Energy Debate verplicht. Dit kan via de website van Energy Academy Europe, www.energyacademy.org.