6 miljoen euro voor noodhulp aan Centraal Afrikaanse Republiek

Een consortium van 7 Nederlandse hulporganisaties gaat onder leiding van Cordaid humanitaire hulp verlenen aan slachtoffers van het geweld van de afgelopen jaren in de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR). Het hulpprogramma, Joint Response CAR, krijgt 6 miljoen euro van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

De hulpactiviteiten van het consortium richten zich op het duurzaam verbeteren van de voedselsituatie, WASH (water, sanitation & health) en veiligheid. Met de hulp worden ca. 300.000 mensen bereikt.

Het geweld in de CAR begon in december 2012 toen Seleka rebellen uit het noorden van het land zich een weg vochten naar het zuiden en de hoofdstad Bangui innamen. Honderdduizenden mensen sloegen op de vlucht. De rebellen zijn inmiddels uit de hoofdstad verdreven en militairen uit Frankrijk en van de Afrikaanse Unie zorgen voor meer veiligheid. Maar nog steeds zijn naar schatting 500.000 mensen in de CAR ontheemd.

Focus op voedselzekerheid, WASH en bescherming

Om de dringende behoefte aan voedsel aan te pakken, zal het hulpprogramma maandelijks voedselpakketten en vouchers distribueren, maar ook zaden en middelen om lokale boeren te helpen de voedselproductie te hervatten. Ook werkt het programma met lokale groepen van boeren en agrarische bedrijven aan de ontwikkeling van kennis om de voedselvoorziening te versterken.

Bescherming is gericht op de zorg voor slachtoffers van geweld en de bevordering van vredesbewustzijn. Extra aandacht wordt besteed aan de specifieke behoeften van kinderen, waaronder voormalige kindsoldaten, vrouwen die borstvoeding geven en slachtoffers van gender-gerelateerd geweld.

De Joint Response CAR is een programma van hulporganisaties Cordaid, ICCO en Kerk in Actie, OXFAM NOVIB, Save the Children, TEAR, Stichting Vluchteling en World Vision, en maakt deel uit van de Dutch Relief Alliance, een alliantie van twaalf Nederlandse organisaties die humanitaire hulp biedt bij rampen en in crisisgebieden, met financiele steun van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken. De genoemde hulporganisaties, waaronder Cordaid, zijn al langer actief in de CAR.