"The Art of Audit"; boek ter gelegenheid afscheid Saskia J Stuiveling

Acht (voormalige) hoofden van rekenkamers die een belangrijke rol hebben gespeeld in de internationale rekenkamergemeenschap spraken in een interview met Roel Janssen openlijk over hun werk als externe controleur van de overheid. Dit deden zij ter gelegenheid van het afscheid van Saskia J. Stuiveling als president van de Algemene Rekenkamer. De interviews zijn gebundeld in het Engelstalige boek "The Art of Audit".

In het boek "The Art of Audit" vertellen de geinterviewden, Faiza Kefi (Tunisie), Josef Moser (Oostenrijk), Terence Nombembe (Zuid-Afrika), Heidi Mendoza (Filippijnen), Alar Karis (Estland), David Walker (VS), John Muwanga (Oeganda) en Abdulbasit Turki Saeed (Irak), welke rol zij vervulden en hoe zij hebben bijgedragen aan de emancipatie en professionalisering van rekenkamers in kwetsbare staten. Dit deden zij vaak tegen de verdrukking in en soms onder zeer moeilijke en gevaarlijke omstandigheden.

"the Art of Audit"

Publieke verantwoording, goed bestuur en het vertrouwen van burgers in hun overheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Rekenkamers vervullen hierbij een bijzondere rol. De Algemene Rekenkamer ziet er in Nederland op toe dat de inkomsten en uitgaven van de rijksoverheid kloppen en dat beleid wordt uitgevoerd zoals het bedoeld is. Ook stellen rekenkamers zich ten doel om het vertrouwen in overheden te versterken, vooral in landen met een zwakke democratie. Rekenkamers proberen corruptie aan het licht te brengen en gaan bijvoorbeeld na of de overheid daadwerkelijk de door haar beloofde wegen, waterputten en woningen realiseert. Rekenkamers kunnen met recht de 'waakhond' van burger en parlement worden genoemd.

De Algemene Rekenkamer werkt al jaren samen met rekenkamers in landen met opkomende democratieen. Deze bundel is daar een uitvloeisel van en is bedoeld om meer bekendheid te geven aan de positie en het werk van rekenkamers overal in de wereld.

Het boek is geschreven door Roel Janssen. Roel Janssen is financieel-economisch journalist. Hij heeft dertig jaar lang voor NRC-Handelsblad gewerkt en is auteur van een aantal non-fictie boeken over economie. Het is een Engelstalig boek, tevens als e-book verkrijgbaar.

Voor meer informatie of een recensie-exemplaar kunt u contact opnemen met Amsterdam University Press via marketing@aup.nl of 020 530 7187.