Regionale omroepen realiseren 17 miljoen bezuiniging door clustering

Regionale omroepen realiseren 17 miljoen bezuiniging door clustering

29 mei 2015

De regionale omroepen gaan hergroeperen tot vijf clusters en realiseren hiermee de opgelegde 17 miljoen bezuiniging. Dit is het voorstel van de koepelorganisatie van de regionale omroepen ROOS dat op 27 mei werd gepresenteerd aan staatssecretaris Sander Dekker (OCW, VVD). ROOS hoopt dat de staatssecretaris snel op hun voorstel reageert zodat er verder invulling kan worden gegeven aan de plannen. Nog voor de zomer moeten ROOS en de NPO komen met een plan hoe er beter en meer samengewerkt kan worden tussen de landelijke en regionale omroepen.

In de kabinetsbrief van 13 oktober 2014 waarin staatssecretaris Dekker de toekomst van de publieke omroep beschrijft, beschreef hij drie beleidsdoelstellingen voor de regionale omroepen: versterken van het regionaal media-aanbod, een meer slagvaardige en efficientere regionale omroep en meer samenwerking met de landelijke omroep. Hij riep de regionale omroepen op om voor de eerste twee doelstellingen in het voorjaar van 2015 met een plan te komen, waarin ook wordt beschreven hoe de opgelegde 17 miljoen bezuiniging per 2017 wordt gehaald.

Vijf omroepsclusters

Om de bezuinigingsdoelstelling te halen worden de regionale omroepen in de toekomst bestuurd door een bestuur dat op basis van een concessie van de Rijksoverheid het gezamenlijke beleid maakt en uitvoert. Op dit moment doen de dertien regionale omroepen dat nog allemaal apart. De algemene strategie, personeels- en financiele zaken, sales en marketing en de techniek worden omroep overstijgend georganiseerd en in vijf omroepclusters uitgevoerd. Dit leidt tot de bezuiniging die het Rijk de regionale omroepen heeft opgelegd maar ook tot een verlies van 150 tot 180 banen.

Rol Provincie

Inhoudelijke uitvoering vindt plaats in de regio door autonome hoofdredacties die programmatische en journalistieke ambities waarmaken en zorgen voor verankering in de regio. Om binding met de regio te waarborgen blijft er wat de omroepen betreft een wettelijk vastgelegd orgaan vanuit de regio dat het voorgestelde media-aanbod beoordeelt. Dit is nu nog het zogeheten Programma Bepalend Orgaan (PBO),maar zou in de toekomst omgevormd moeten worden tot een Beleidscommissie Media-aanbod, omdat het niet meer alleen gaat om programma's op traditionele kanalen. Voor het provinciaal bestuur ziet ROOS ook in de toekomst nog een rol. Het provinciaal bestuur zou in de toekomst de huidige media wettelijke taak moeten behouden om de representativiteit van de samenstelling van de toekomstige beleidscommissie te toetsen.

Regionale mediaopdracht

Provincies hebben steeds benadrukt het van belang te vinden dat uitvoering van de regionale mediaopdracht plaats vindt door een regionale omroepfunctie die voldoende ruimte heeft om in te spelen op regionale dynamiek. Daarnaast moet volgens de provincies uitvoering van de regionale mediaopdracht verankerd zijn de regio. Programma's zouden in dialoog met de regionale samenleving tot stand moeten komen en aan de regio verantwoord moeten worden. De huidige plannen van ROOS lijken aan deze wensen tegemoet te komen.