Wim Dik neemt na 14 jaar afscheid van het NMF

P E R S B E R I C H T

Amsterdam, 29 mei 2015

Els Swaab nieuwe voorzitter van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds Wim Dik neemt na 14 jaar afscheid van het NMF

Op 3 juni a.s. neemt Prof. Ir. Wim Dik afscheid als voorzitter van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds (NMF). Hij heeft dan ruim 14 jaar deze positie bekleedt en is daarmee de langst zittende voorzitter van het NMF geweest. Hij wordt opgevolgd door Mr. Els Swaab.

Het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds werd in 1988 opgericht, mede dankzij meesterviolist Theo Olof, die tevens de eerste voorzitter werd. Hij werd opgevolgd door oud-minister Koos Andriessen die op zijn beurt het stokje in 2001 overgaf aan oud-staatssecretaris en voormalig KPN topman Wim Dik.

Onder het voorzitterschap van Wim Dik zijn er belangrijke stappen gezet bij het NMF. Zo is de Bergonzi viool van Herman Krebbers aangekocht, en kwam er in 2008 een Petrus Guarnerius in de collectie, de duurste viool die het fonds ooit verwierf. Ook won het NMF in het tijdperk Wim Dik de Transparant Prijs, voor het beste jaarverslag van een goed doel in Nederland. Gemeten naar het aantal professionele musici dat geholpen wordt, groeide het NMF onder Dik uit tot het grootste muziekinstrumentenfonds ter wereld.

Nieuwe voorzitter

Wim Dik wordt opgevolgd door Els Swaab. Zij is in de kunstwereld vooral bekend als oud-voorzitter van de Raad van Cultuur en is daarnaast betrokken bij een groot aantal instellingen in de wereld van kunst en cultuur en daarbuiten.