Succesvolle Netwerkbijeenkomst Gezond leven in Vaals over Vrijwilligers en vrijwillige inzet

Vaals beweegt

Zo'n 60 deelnemers verzamelden zich op 19 mei in cafe Bergzicht in Vijlen voor de 6e netwerkbijeenkomst die als thema had Vrijwilligerswerk en vrijwillige inzet.

Na een lekker bordje soep met broodjes, gaven Roswitha Barth en Vincent Gussenhoven van de Vrijwilligerscentrale een presentatie over het brede aanbod van de centrale. Het bemiddelen van vraag en aanbod wat betreft vrijwilligerswerk is een belangrijk onderdeel van hun werk, maar ook het zoeken van passend vrijwilligerswerk voor mensen in een uitkeringssituatie, de maatschappelijke stages, het scholingsaanbod, de activiteiten van Vaals helpt en de Ontmoeting. Kortom, voor iedereen die zich vrijwillig inzet of wil inzetten of die als professional op zoek is naar aanvullende ondersteuning is de Vrijwilligerscentrale een uitstekend startpunt. Het brede aanbod en de gegevens van de medewerkers vindt u terug op www.vrijwilligerswerkvaals.nl.

Daarna nam Jo Kern, voorzitter van de Wmo-raad Vaals, iedereen mee in zijn persoonlijke en aansprekende verhaal over wat vrijwilligerswerk voor hem betekend heeft en nog steeds betekent gedurende zijn leven. Hoe gewoon kan het zijn, was de terugkerende vraag in zijn verhaal. Deze vraag en de verschillende motieven om vrijwillig iets voor een ander of de samenleving te doen, die Jo Kern noemde in zijn verhaal, gaven de aanwezigen een mooi startpunt om in de werkgroepen aan de slag te gaan.

Aan de hand van een paar vragen gingen het gezelschap van inwoners, vrijwilligers en professionals met elkaar in gesprek over hoe je vrijwilligerswerk en vrijwillige inzet kunt stimuleren en ondersteunen. Een aantal resultaten kwamen in alle groepjes terug:

* bewustwording is heel belangrijk. Over wat vrijwilligerswerk betekent in een veranderende samenleving, over wat mogelijk is, over wat het oplevert voor gever en ontvanger, over hoe gewoon het kan zijn etc.

* faciliteren is nodig. Het mogelijk maken van vrijwilligerswerk door bv. het leveren van kennis, kunde, financien, ruimten, PR, bemiddeling, verbindingen maken, mogelijkheden aandragen etc.

De resultaten worden verwerkt in een kort verslag dat u op korte termijn kunt nalezen op de website van Vaals beweegt onder het kopje Gezond leven in Vaals. In de werkgroepen Ouderen en Jongeren van Gezond leven in Vaals worden de punten rondom bewustwording concreet opgepakt. Wie een bijdrage hieraan wil leveren is van harte welkom!

Aanmelden of meer informatie: Marjolein Wassenberg, 043 3068554 of m.wassenberg@vaals.nl.