Groot onderhoud gemeentefonds afgerond

Nieuwsbericht | 29-05-2015

De verdeling van de gelden van de algemene uitkering voor gemeenten uit het gemeentefonds voor 2016 en verder wordt aangepast. Hiermee sluit de verdeling weer aan bij de kosten van gemeenten. De verschuiving bedraagt in totaal 40 miljoen euro. In totaal hebben 255 gemeenten een (beperkt) positief herverdeeleffect en 148 een (beperkt) negatief effect. De ministerraad heeft hiermee ingestemd op voorstel van minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

De aanpassing is een gevolg van in het verleden geconstateerde scheefheden in de verdeling over de gemeenten. Dat is in twee fasen onderzocht en wordt nu afgerond met een nieuwe verdeling van de algemene uitkering. In de tweede fase is gekeken naar de verdeling van de gelden over de taakgebieden: Werk en Inkomen, Brandweer en Rampenbestrijding en Volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en stedelijke vernieuwing. Op advies van de Vereniging Nederlandse Gemeenten en de Raad voor de Financiele verhoudingen wordt op het laatste taakgebied nog verdiepend onderzoek verricht. Ook is in de tweede fase opnieuw gekeken naar het taakgebied Onderwijshuisvesting.

In de meicirculaire 2015 van het gemeentefonds zullen de cijfers worden gepubliceerd zodat gemeenten weten waar ze in hun begrotingsvoorbereiding 2016 rekening mee kunnen houden.