Ministerraad akkoord met werkwijze tijdelijk Bureau ICT-toetsing

Nieuwsbericht | 29-05-2015

De ministerraad heeft op voorstel van minister Blok voor Wonen en Rijksdienst ingestemd met de eerste uitwerking van de werkwijze van het tijdelijk Bureau ICT-toetsing (BIT). Het zogenoemde concept-Instellingsbesluit BIT geeft onder meer kaders voor het waarborgen van de gewenste onafhankelijkheid en de objectieve toetscriteria van projecten en programma's waar ICT voor meer dan 5 miljoen euro onderdeel van uit maakt. Volgens afspraak krijgt de Tweede Kamer het concept-Instellingsbesluit BIT toegestuurd. Minister Blok wil het besluit op 1 juli 2015 definitief vaststellen.

Met de oprichting van een tijdelijk en onafhankelijk BIT gaat het kabinet strenger toetsen of bij de start van een ICT-project aan een aantal cruciale eisen is voldaan. Daarmee wordt invulling gegeven aan een belangrijke aanbeveling van de Tijdelijke commissie ICT-projecten.

De werving van toetsdeskundigen voor het BIT is begonnen. Vanaf 1 juli begint het bureau met eerste pilots om de regels en de werkwijze in de praktijk te testen. Vanaf 1 september starten de eerste reguliere BIT-toetsen. De adviezen van het BIT zijn openbaar en worden volgens afspraak naar de Tweede Kamer gestuurd en gepubliceerd op het Rijks ICT Dashboard. Begin 2016 is het BIT op volle sterkte.