Humanitas Jeugdsupport biedt jongeren hulp na de Jeugdzorg

Afgelopen weekend hield de Kinderombudsman Marc Dullaert een pleidooi om er voor te zorgen dat jongeren die Jeugdzorg krijgen, na hun achttiende niet in een zwart gat vallen als de zorg van Jeugdzorg stopt. De Kinderombudsman maakt zich specifiek zorgen over jongeren met een verstandelijke beperking die van de een op de andere dag aan hun lot worden overgelaten. De ombudsman pleit er voor dat de rechter in voorkomende gevallen iets als een onder toezichtstelling zou moeten kunnen opleggen.

Humanitas vraagt graag aandacht voor een veel grotere groep jongeren die de Jeugdzorg op hun achttiende verlaten. Jongeren met redelijke verstandelijke vermogens en mogelijk ook een opleiding. Ook voor deze jongeren is het een grote stap om van een periode met intensieve begeleiding door Jeugdzorg plotseling alleen te staan in de maatschappij.

Om deze jongeren te ondersteunen ontwikkelt Humanitas sinds 2014 op 5 plaatsen in Nederland het programma Jeugdsupport. In dit programma begeleiden vrijwilligers jongeren in en na de jeugdzorg. De vrijwilligers stimuleren de jongeren, helpen hen om zaken te ondernemen en geven desgevraagd advies. De vrijwilliger fungeert als vraagbaak zodat de jongere altijd iemand heeft om op terug te vallen. Dit met als doel om de jongeren te helpen bij de eerste zelfstandige periode in de maatschappij en om te voorkomen dat zij ontsporen.

Humanitas

De vereniging Humanitas is een landelijke vrijwilligersorganisatie. Humanitas heeft meer dan 700 activiteiten, die verdeeld zijn over 6 thema's: Eenzaamheid, Opvoeden, Opgroeien, Detentie, Thuisadministratie en Verlies. Jaarlijks geven 18.000 goed getrainde vrijwilligers zo'n 57.800 mensen het zelfvertrouwen om op eigen kracht iets aan hun situatie te veranderen.