Specialisatie stamcellen te voorstellen met activiteit genen

Specialisatie stamcellen te voorstellen met activiteit genen Naar overzicht

29 mei 2015 | NIEUWSBERICHT

Het is nu mogelijk te voorspellen welk celtype een stamcel gaat worden. Dat schrijven Nederlandse onderzoekers in Stem Cell Reports. De genactiviteit verraadt in welke richting embryonale stamcellen zich ontwikkelen.

Stamcellen kunnen zich nog tot verschillende type cellen specialiseren. Maar aan de genen die worden afgelezen blijk je te kunnen zien wat ze uiteindelijk gaan worden. De onderzoeker maakten een `foetale atlas', waarin de genactiviteit van menselijke embryonale cellen uit verschillende weefsels te zien is. Vervolgens ontwikkelden ze een rekenmethode die de ontwikkelrichting van embryonale stamcellen voorspelt door de genactiviteit te vergelijken met die van cellen uit de foetale atlas.

KeyGenes

In het lab worden stamcellen aan verschillende omstandigheden en stoffen blootgesteld om ze in een bepaalde richting te laten ontwikkelen (differentieren). "Het was tot nu toe heel moeilijk te zien tot welk celtype stamcellen zich hadden ontwikkeld na het gebruik van een bepaalde differentiatiemethode", vertelt dr. Susana Chuva de Sousa Lopes, onderzoeker op de afdeling Anatomie & Embryologie van het LUMC. "Met behulp van de nieuwe methode, KeyGenes, hopen we nieuwe differentiatieprotocollen te kunnen ontwikkelen, waarmee we cellen kunnen kweken die meer lijken op hun natuurlijke tegenhangers." De methode is ook te gebruiken om de kwaliteit van embryonale stamcellen te beoordelen.

Het artikel KeyGenes, a Tool to Probe Tissue Differentiation Using a Human Fetal Transcriptional Atlas is open access verschenen in Stem Cell Reports.