Conclusie in de BREIN-zaak over blokkeren van de Pirate Bay

Conclusie in de BREIN-zaak over blokkeren van de Pirate Bay

Niels Huijbregts

Door: Niels Huijbregts | Gepubliceerd: 29 mei 2015

Vandaag heeft advocaat-generaal Van Peursem zijn advies aan de Hoge Raad gepubliceerd. Hij vindt dat de zaak over moet, en adviseert prejudiciele vragen te stellen aan het Europese Hof van Justitie in Luxemburg.

Sinds 2010 is XS4ALL verwikkeld in een rechtszaak met Stichting BREIN over het blokkeren van de website van de Pirate Bay. BREIN wil dat wij die website ontoegankelijk maken, in de hoop dat er dan minder illegale bestanden worden uitgewisseld. XS4ALL heeft zich daartegen verzet. Ook XS4ALL is tegen illegaal downloaden, maar het blokkeren van websites door providers vinden we een slecht idee: censuur is nooit een oplossing.

De Rechtbank gaf BREIN gelijk, waarna XS4ALL - en de meeste andere providers - de website een tijd moesten blokkeren. XS4ALL ging in hoger beroep, waarna het Gerechtshof in Den Haag in januari 2014 oordeelde dat de blokkade moest worden opgeheven, omdat deze niet effectief en daarom niet evenredig was. BREIN is toen in cassatie gegaan bij de Hoge Raad. De eerste stap in die procedure is een conclusie van de advocaat-generaal. Die is vandaag dus gekomen.

De A-G vindt dat het Gerechtshof te streng is geweest in zijn effectiviteitstoets en vindt daarom dat de zaak over moet. Maar voordat dat gebeurt, adviseert hij eerst prejudiciele vragen te stellen aan het Europese Hof van Justitie. Ondanks de vele rechtszaken over de Pirate Bay, is namelijk nog steeds niet duidelijk of de Pirate Bay zelf nou wel of geen inbreuk maakt op het auteursrecht.

Het is nu afwachten of de Hoge Raad het advies van de A-G volgt. Het arrest van de Hoge Raad wordt verwacht op 9 oktober 2015. De conclusie van de A-G is hier te downloaden.