Botsende radicalen (Promotie)

Datum vrijdag 29 mei 2015

Tijd vanaf 14:00

Locatie Senaatszaal Aula, Comeniuslaan 2, Nijmegen

Faculteit Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica

Promovendus de heer H.C. Schewe

Promotor(es) prof. dr. G.J.M. Meijer

Copromotor(es) dr. S.Y.T. van de Meerakker, dr. N. Vanhaecke (European Patent Office, Rijswijk)

Subtitel High resolution spectroscopy and collision studies with velocity-controlled OH beams

Beschrijving

Hanns Christian Schewe richtte zich in zijn promotieonderzoek op botsingen tussen het hydroxyl radicaal (OH) en moleculair waterstof (H2). Zijn experimentele resultaten van de OH-H2 botsingen lijken goed overeentekomen met theoretische berekeningen. Naast deze botsingsexperimenten deed Schewe spectroscopisch onderzoek om de eigenschappen van de OH molecuul beter te begrijpen. Daardoor was het mogelijk de beweging van OH radicalen nog preciezer te controleren en zo een nieuwe experimentele techniek te ontwikkelen voor de botsingssexperimenten.

In het algemeen worden de resultaten van onderzoek aan moleculaire botsingen gebruikt om de verdeling van energie na een chemische reactie beter te begrijpen, bijvoorbeeld in een verbrandingsproces of in de atmosfeer. Als twee moleculen op elkaar botsen, kunnen er drie dingen gebeuren: De moleculen stuiteren onveranderd ieder een andere kant op; in een van de moleculen worden interne rotaties of trillingen aangeslagen; er treedt een chemische reactie op, waardoor nieuwe moleculen ontstaan. De eigenschappen van botsingen tussen OH en H2 zijn van bijzonder belang omdat deze botsing deel uitmaakt van de reactieketen van waterstof en zuurstof tot water.

Biografie

Hanns Christian Schewe (Karlsruhe, Duitsland, 1982) studeerde Natuurkunde aan de Universität Stuttgart en de Freie Universität Berlin, beiden in Duitsland. Zijn promotieonderzoek voerde hij uit in het Fritz-Haber-Institut der Max-Planck-Gesellschaft in Berlijn. Hij promoveert aan de Radboud Universiteit.

Contact: schewe@fhi-berlin.mpg.de

Contactpersoon Wetenschapscommunicatie

E-mail media@ru.nl

Telefoon (024) 361 60 00