ZomerOndernemer en Duurzaamheidsfabriek winnaars EEPA

Gepubliceerd op: 29 mei 2015 | Op 28 mei vond in het Huis van Europa in Den Haag de Nederlandse finale plaats van de Europese Awards voor Ondernemerschapsbevordering 2015. Van de 16 inspirerende projecten kwamen ZomerOndernemer en Duurzaamheidsfabriek als winnaars uit de bus.

Deze 2 projecten strijden tijdens de Europese finale in november in Luxemburg met de meest originele en succesvolle initiatieven van overheden en publiek-private partnerschappen uit de EU en IJsland, Noorwegen, Servie en Turkije.

Doel van de Awards is het stimuleren van innovatie in Europa en het identificeren en belonen van initiatieven die ondernemerschap bevorderen. De verkiezing brengt succesvolle voorbeelden van goed ondernemerschapsbeleid voor het voetlicht en vestigt de aandacht op de belangrijke rol die lagere en regionale overheden, kennisinstellingen, scholen en mkb'ers in de samenleving spelen. Het DG Ondernemingen en Industrie van de Europese Commissie organiseert de Awards al sinds 2006.

ZomerOndernemer

ZomerOndernemer, van de Stichting The New Entrepreneur, biedt jongeren tussen de 15 en 22 jaar de mogelijkheid om tijdens hun zomervakantie zelf een bedrijf te starten en zo ervaring op te doen met het ondernemerschap en in praktijk te ondervinden wat het is om een eigen bedrijf te hebben. In 2014 hebben ruim 100 jongeren in 4 regio's meegedaan aan het project. Hiervan hebben zich 39 ingeschreven bij de Kamer Van Koophandel. In 2015 zal het project ZomerOndernemer in 9 regio's worden uitgevoerd.

Duurzaamheidsfabriek

De Duurzaamheidsfabriek van de Cooeperatie Leerpark in Dordrecht is in Europa het eerste gebouw dat duurzaamheidsonderwijs samen met het bedrijfsleven op een uiterst vernieuwende manier inricht. Het gebouw is met ingang van het schooljaar 2013/2014 volledig in gebruik en voorziet in het leren en werken aan de duurzame technologie van de 21ste eeuw. Bedrijven als Siemens, Krohne, HVC, Verkerk Groep, Cablean, Valk-Welding en IWZH nemen met een deel van hun activiteiten hun intrek in de fabriek. Zij geven onderwijs in de praktijk aan de nieuwe generatie technici. Inspiratie, innovatie, duurzaamheid en vakmanschap dragen bij aan de ontwikkeling van de regio tot een sterke, hightech, CO2 neutrale economie.

Juryleden

De jury bestond uit voorzitter Pieter Waasdorp, directeur ondernemerschap van het ministerie van Economische Zaken, Madeleine Infeldt, Elbert Stoof en Leny van der Ham - van Dijk.

Juryvoorzitter Pieter Waasdorp van het ministerie van Economische Zaken: "We hebben deze twee projecten genomineerd, omdat ze niet alleen creatief en inspirerend zijn, maar ook een maatschappelijk impact hebben en overdraagbaar zijn binnen en buiten Europa. We zijn verheugd om deze twee projecten de kans te geven zich op Europees niveau te presenteren en denken dat ze een grote kans maken om in Europa te winnen."

Meer informatie

In november wordt in Luxemburg bekend of de Nederlandse projecten een van de Europese Awards voor Ondernemerschapsbevordering in de wacht weten te slepen.