Innovatieve oplossingen gezocht voor slimmere landbouwinspecties

Gepubliceerd op: 29 mei 2015 | Het Netherlands Space Office (NSO) stelt EUR140.000 beschikbaar voor het ontwikkelen van nieuwe inspectiemethodieken op basis van satellietdata. De tender is een samenwerking van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en het NSO. Er worden projecten gezocht die de NVWA helpen bij efficientere en effectievere inspecties.

De SBIR aanbesteding

Ondernemers kunnen een offerte indienen voor een haalbaarheidsonderzoek naar een nieuw proces, product of dienst. Dit kan tot en met vrijdag 26 juni 2015. Er is voor fase 1 `haalbaarheidsonderzoek' een budget van EUR40.000 beschikbaar, met een maximum van EUR 10.000 per project. Voor de tweede fase, het onderzoeks- en ontwikkelingstraject (SBIR fase 2) is een bedrag beschikbaar van EUR 100.000, met een maximum van EUR 40.000 per project.

Slimmere inspecties met satellietdata

De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) is de autoriteit van het Ministerie van EZ op het gebied van het bewaken en controleren van diergezondheid, dierwelzijn, plantgezondheid, product- en voedselveiligheid. Om dit werk op een goede manier uit te voeren bestaat de NVWA uit 7 onderdelen: 5 divisies, een stafdirectie en bureau Risicobeoordeling.

De divisie Landbouw en Natuur ziet onder andere toe op de naleving van regelgeving op primaire landbouwbedrijven en grondgebonden subsidie. Voor het uitvoeren van bedrijfsinspecties wordt binnen deze divisie zoveel mogelijk gebruik gemaakt van risicoanalyse. Om de efficientie en effectiviteit van inspecties verder te verhogen is de inzet van Remote-Sensing (RS) relevant.

Deze SBIR is er mede op gericht gebruik van data uit het satellietdataportaal te bevorderen. Dit is een faciliteit waarvan Nederlandse overheden, onderzoeksinstellingen en bedrijven gebruik kunnen maken voor operationalisering van satellietdata toepassingen.

Tenderprocedure en informatiebijeenkomst

Meer informatie over deze SBIR en de procedure vindt u op onze website. U kunt zich ook aanmelden voor de speciale informatiebijeenkomst op maandag 8 juni aanstaande.

Over het Small Business Innovation Research Programma

Via het Small Business Innovation Research Programma benut de overheid de innovatiekracht, creativiteit en het ondernemerschap in het bedrijfsleven voor het ontwikkelen van bruikbare oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo wordt het bedrijfsleven gestimuleerd nieuwe producten en diensten te ontwikkelen. De SBIR aanbesteding wordt uitgevoerd door het Netherlands Space Office (NSO) in samenwerking met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.