Debat over werken over de grens met Europarlementarier, overheid en ..


zaterdag 30 mei 2015 - Persbericht

Europarlementarier Agnes Jongerius, gedeputeerde Ard van der Tuuk van de provincie Drenthe, wethouder Anne Wietse Hiemstra van de gemeente Hoogeveen, het gemeentebestuur van Coevorden en ondernemers uit de regio gaan komende maandagochtend in gesprek over het thema `Werken over de grens'. De
bijeenkomst is mede een initiatief van de PvdA en wordt gehouden in het gemeentehuis Hof van Coevorden, Kasteel 1 in Coevorden.

De gemeente Coevorden pleit al jaren voor een `regelarme zone' op het grensoverschrijdende bedrijventerrein Europark dat op de grens van Coevorden en het Duitse Emlichheim ligt. Ondernemers zouden hier daadwerkelijk Europees moeten kunnen ondernemen, zonder de (fiscale en juridische)
belemmeringen die blokkades opwerpen bij het handelsverkeer tussen twee landen. De gemeente Coevorden heeft internationale samenwerking hoog in het vaandel staan en voert op Europees niveau een lobby om als regelarme zone aangemerkt te worden.



Kansen grensregio's

Om deze lobby nog meer inhoud te geven en de kansen van de grensregio's in beeld te brengen bij de verschillende nationale overheden en het Europees Parlement, vindt komende maandagochtend het debat in Coevorden plaats. Gemeenten in Zuidoost-Drenthe ondervinden nog belemmeringen op het gebied
van vestigingsklimaat, onderwijs en werkgelegenheid. Met het samenwerkingsverband `Vierkant voor Werk' is hiervoor een aanvalsplan gelanceerd. Hoe kunnen gemeenten en bedrijfsleven gezamenlijk vaart maken om dit op te lossen?



Vijf vragen

Europarlementarier Agnes Jongerius is gevraagd om met vijf vragen te komen aan de regio Zuidoost-Drenthe. Burgemeester Bert Bouwmeester gaat in op internationale samenwerking en het belang daarvan voor de regio. Economie-wethouder Jan Zwiers geeft een update over het project `Vierkant voor
Werk'. Vervolgens start het debat, waarbij ook de inbreng van de regionale bedrijven - deels gevestigd aan beide zijden van de grens- van groot belang is.