Minister-president Rutte brengt bezoek aan Parijs

Minister-president Rutte is woensdag 3 juni 2015 in Parijs voor de Ministerial Council Meeting (MCM) van de OESO. Naast deze bijeenkomst heeft de minister-president een bilateraal programma met onder andere een ontmoeting met president Hollande en minister-president Valls op het Elysee.

Nederland is dit jaar voorzitter van de MCM, die plaatsvindt op 3 en 4 juni. In deze ministeriele bijeenkomst worden de belangrijkste onderwerpen waar de OESO aan werkt op politiek niveau besproken. Frankrijk, Tsjechie en Zuid-Korea zijn vicevoorzitters. Naast de minister-president zijn ook minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, minister Kamp van Economische Zaken en minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu aanwezig.

Samen met de secretaris-generaal van de OESO, Angel Gurria opent minister-president Rutte de MCM die dit jaar als thema heeft 'Unlocking investment for sustainable growth and jobs'. Na zijn toespraak gaan er verschillende sessies van start waarbij ingegaan wordt op de vraag hoe publieke en private investeringen duurzame economische groei kunnen aanjagen. In de middag zal de minister-president samen met de Franse president Hollande tijdens een van deze sessies spreken over het belang van investeringen, innovatie en een goed investeringsklimaat voor economische groei.

De eerste dag van de MCM wordt afgesloten met een diner onder gastheerschap van minister-president Rutte. Tijdens het diner met als thema 'Progress towards the COP21' wordt vooruitgeblikt op de klimaattop die in 2015 in Parijs gehouden zal worden.

Tijdens zijn bilaterale programma heeft minister-president Rutte een rondetafelgesprek met een aantal grote Franse bedrijven die in Nederland zaken doen. Dit gesprek staat onder leiding van de Franse bedrijvenorganisatie MEDEF. Daarnaast brengt de minister-president een bezoek aan Berges de Seine waar verschillende Nederlandse ontwerpers zich presenteren tijdens het festival Designer Days. Hier woont hij de opening van de Nederlandse tentoonstelling over duurzaam Dutch Design bij. Vervolgens staat een bedrijfsbezoek aan Renault op het programma. Frankrijk is een belangrijke afzetmarkt voor Nederlandse toeleveranciers in de auto-industrie.

Op het Elysee heeft de minister-president aan het begin van de avond een ontmoeting met president Hollande en minister-president Valls. Zij zullen onder meer spreken over de bilaterale economische betrekkingen en de Europese agenda.