Symposium Klinkend erfgoed


Symposium Klinkend erfgoed

11 september 2015 (hele dag)

11/09 2015

Locatie:

Grote Kerk te Alkmaar

Het Platform Klinkend erfgoed organiseert op 11 september 2015 zijn eerste symposium. Het thema is Klinkend erfgoed: beheer, behoud en gebruik. Dit erfgoed heeft betrekking op orgels, luidklokken, carillons en torenuurwerken.

Het symposium draagt bij aan de doelstellingen van het Platform Klinkend erfgoed:

* de belangstelling voor het klinkend erfgoed vergroten
* het gebruik van klinkend erfgoed stimuleren
* het zorgvuldig omgaan met het klinkend erfgoed bevorderen
* klinkend erfgoed agenderen in discussies rond gebruik, sluiting en herbestemming van kerkgebouwen.

Programma

Het programma biedt diverse voordrachten, muzikale intermezzi, een lunchwandeltocht langs klinkend erfgoed rondom de Grote Kerk in Alkmaar en natuurlijk de mogelijkheid tot netwerken.

Sprekers zijn onder andere Fons Asselbergs, oud-Rijksadviseur Cultureel Erfgoed; Frank Strolenberg, Agenda Toekomst van het Religieus Erfgoed, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed; Paul Morel, projectleider Stadsherstel Amsterdam en Rudi van Straten, specialist Klinkend erfgoed, Rijksdienst
voor het Cultureel Erfgoed. Zij zullen vanuit verschillende invalshoeken de betekenis, het in stand houden en het gebruik van klinkend erfgoed belichten. Het formele deel wordt afgesloten met een forumdiscussie. Gedurende de hele dag zijn er stands in de kerk aanwezig waar klinkend erfgoed
zichtbaar wordt gemaakt.

In de avond vindt er een bijzonder orgelconcert plaats dat voor deelnemers aan deze dag gratis toegankelijk is. De Grote Kerk is ook het gehele weekend erna geopend in het kader van de Open Monumentendagen.

Half juni staat het definitieve programma op deze website. U kunt zich nu al wel aanmelden via dit formulier.

Voor wie

De dag is bestemd voor iedereen die zich professioneel of vrijwllig bezig houdt met klinkend erfgoed, maar zeker ook voor jongeren en muziek- en cultuurliefhebbers.

Kosten

Kosten voor deelname zijn EUR45,00. U ontvangt na aanmelding een factuur.

Organisatie

De organisatie van het symposium is in handen van De Vereniging van Beheerders van Monumentale Kerkgebouwen in Nederland (VBMK), de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, het Platform Klinkend erfgoed en de Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM).

Meer informatie

Brigitte Linskens, VBMK, via info@vbmk.nl