Blijvend thuis in eigen huis: innovatieve woonvormen


Op 12 juni organiseert de gemeente Bladel een informatiemarkt over toekomstbestendig wonen. In aanloop naar die dag geven wij u in vier afleveringen al wat informatie over dit onderwerp.

Informatiemarkt Toekomstbestendig wonen vindt plaats op 12 juni 2015 van 16:00 tot 20:00 uur in Cultureel Centrum Den Herd BladelIn de vorige columns hebben we het gehad over mogelijkheden om langer in uw eigen woning te kunnen blijven wonen. Maar soms kan dat niet. In deze laatste aflevering
besteden we aandacht aan andere woonvormen.

Wanneer het, om wat voor reden dan ook, niet mogelijk is om in uw woning te blijven wonen, moet u op zoek naar iets anders. Het is natuurlijk belangrijk dat u in die nieuwe woning wel zo lang mogelijk kunt blijven wonen. Daarvoor bestaan verschillende woonvormen. Elk van die woonvormen heeft
zo zijn eigen kenmerken die maken of het bij u en uw situatie past.

* Seniorenwoning
Een woning die aangepast is, of kan worden, aan de behoefte van senioren en speciaal bestemd is voor mensen vanaf 55 jaar.
* Gemeenschappelijk wonen
Een woonvorm waarbij ouderen in zelfstandige woningen wonen met minimaal een gemeenschappelijke ruimte. De groep ondersteunt elkaar in het dagelijks leven.
* Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO)
CPO is een manier van woningbouw waarbij een groep mensen gezamenlijk hun eigen woningen laat bouwen. Met CPO kan een groep ouderen bijvoorbeeld een gemeenschappelijke woonvorm bouwen, maar ook zelfstandige woningen aangepast aan ieders behoefte.
* Mantelzorg- en kangoeroewoningen
Een mantelzorgwoning is een aparte woning die bij de woning van de mantelzorger staat. Bij een kangoeroewoning bevindt deze woning zich in de woning van de mantelzorger.
* Intergenerationeel wonen
Bij deze woonvorm wonen senioren en jongeren samen of dicht bij elkaar, zodat ze elkaar kunnen ondersteunen.

Op de informatiemarkt worden verschillende woonvormen toegelicht. Zo zal er een bedrijf aanwezig zijn, dat gespecialiseerd is in het plaatsen van mantelzorgwoningen. Ook is er een woningcorporatie aanwezig die haar visie en aanbod op het gebied van toekomstbestendig wonen laat zien.

We zien u graag op 12 juni.

Voor vragen of opmerkingen over deze column kunt u contact opnemen met Kelsey van Ewijk via k.vanewijk@bladel.nl of 0497-361656.