Sint Jorisschool in Borculo energiebewust


Door Robert ter Hoek , 03 juni 2015

Veel scholen kunnen nog een flinke slag maken als het om duurzaamheid gaat. Sint Joris in Borculo geldt als schoolvoorbeeld van hoe het wel kan en wat de mogelijkheden zijn. Het gebouw kreeg eind vorig jaar een `groen' karakter en is inmiddels stroomneutraal.

Eerder investeerde Sint Joris in een ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Een fris en gezond klimaat is daarvan het gunstige gevolg. En door de warmteterugwinning wordt er aanzienlijk bespaard op het gasverbruik.

Aan de hand van een duurzaamheidsscan werd in kaart gebracht welke maatregelen de Borculose basisschool het beste kon treffen:
- Er werden 117 zonnepanelen op het dak geplaatst.
- De energievretende tl-armaturen hebben plaatsgemaakt voor de aanzienlijke zuinigere led-verlichting.
- Drie verwarmingsketels zijn voorzien van speciale meters en kunnen via internet worden geregeld.
- De temperatuur is per lokaal in te stellen, waardoor flink kan worden bespaard.
- Slimme sensoren zorgen voor minder stroomverbruik van het ventilatiesysteem en een beter binnenklimaat.

Het effect van de maatregelen wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Een speciaal digibord centraal in de school geeft continu aan wat er wordt bespaard. En door de prestaties om te rekenen naar dagelijkse activiteiten wordt inzichtelijk wat dat precies betekent. Het bordt toont ook andere
nuttige informatie.

`Kinderen vinden het leuk en leren spelenderwijs. Het werkt echt.'
'Ze zijn zich veel bewuster van energiegebruik en het opwekken van energie.'
'Een prachtig instrument met beslist toegevoegde waarde.'

Het gaat ons om duurzaamheid

Het is nu nog te vroeg voor een tussenbalans. Aan het eind van het eerste volledige jaar is er meer duidelijk. Toch is de school nu al tevreden. `Het heeft ons veel positiefs gebracht. Natuurlijk is besparen een doel. Maar het is niet de belangrijkste motivatie. Het gaat ons om duurzaamheid.
We willen het bewust omgaan met energie stimuleren. Dat is richting kinderen, ouders en personeel van de school van groot belang. Daar valt veel te winnen, daarnaast is de financiele kant leuk meegenomen.'