Wat doe jij bij zwaailicht en sirene?


Wat doe jij bij zwaailicht en sirene?RSS

Uit onderzoek blijkt dat weggebruikers vaak niet weten hoe ze moeten reageren wanneer er een voorrangsvoertuig nadert met zwaailicht en sirene. Dat leidt regelmatig tot gevaarlijke situaties en ongelukken.

De campagne `Wat doe jij bij zwaailicht en sirene' geeft informatie over hoe weggebruikers veilig kunnen reageren als er een voertuig nadert met zwaailicht en sirene. De belangrijkste boodschap is: blijf kalm en reageer rustig. Dat is altijd beter dan een onverwachte reactie, zoals plotseling
stoppen of door rood licht rijden.

Wat is een voorrangsvoertuig?

Een voorrangsvoertuig is vaak een voertuig van politie, brandweer of de ambulancedienst. Zij mogen blauw zwaai-, flits- of knipperlicht en een tweetonige hoorn voeren om duidelijk te maken dat er sprake is van een spoedeisende taak.

Test je kennis

Stel je eens voor: je staat voor rood licht op een kruispunt. Er komt een voorrangsvoertuig aan. De rijstrook naast je is bezet. De vraag is nu: wat doe je? Op de campagnesite www.zwaailichtensirene.nl wordt onder andere via een filmpje antwoord gegeven op deze en nog veel meer andere vragen.
Je kunt ook je kennis via een app testen. Deze is vanaf de site te downloaden.

Samenwerkende partners

De campagne `Wat doe jij bij zwaailicht en sirene?' is een initiatief van het ROV Oost-Nederland in samenwerking met het IFV en de regionale veiligheidspartners in Oost-Nederland: Politie Oost Nederland, Brandweer, GHOR Veiligheidsregio's in Overijssel en Gelderland, Ambulancezorg Nederland en
Rijkswaterstaat Oost-Nederland.

Automobilist kijkt in spiegel naar naderende politieauto