Economielezing `Voedsel voor de economie, kansen voor ondernemers'


Inhoud

Onder grote belangstelling vond op 2 juni de economielezing `Voedsel voor de economie, kansen voor ondernemers' plaats bij het Hof van Saksen. De lezing werd georganiseerd in samenwerking met VNO-NCW MKB Noord, Marketing Drenthe en het Healthy Ageing Netwerk Noord-Nederland (HANNN).

Henk Brink

De lezing werd geopend door gedeputeerde Henk Brink: `Gezondheidseconomie is een thema dat ons allemaal bezighoudt. Ieder levert daar op zijn eigen wijze een bijdrage aan. Dat vraag om samenwerking'. De middag had gezonde voeding als thema. Daarvoor is creativiteit en fantasie nodig, een
andere manier van denken. Brink citeert Einstein: `Logica brengt je van A naar B, maar verbeelding brengt je overal'. Als provincie willen we kansen bieden en voorwaarden scheppen om die kansen te benutten. De conclusie kan dan ook zijn dat voedsel voor de economie, kansen biedt voor
ondernemers die leiden tot investeringen en daarmee werkgelegenheid creeren.

Dik Goorhuis, eigenaar van River2Sea, gaf zijn visie op de trends en ontwikkelingen in de voedselketen. Hij ziet de volgende (inter)nationale trends: de klant wil waar voor zijn geld, de natuur als bron voor gezonde voeding en levensstijl, regionaal specifieke producten en gemak zonder
kwaliteitsverlies. Bij dit laatste kun je denken aan versboxen en online supermarkten.

Kansen die passen bij Drenthe zijn: de natuur als bron, regionaal specifieke producten en inspelen op toerisme. In Drenthe moeten we meer praten over het goede leven in plaats van het rustige leven. De belangrijkste boodschap van Goorhuis voor ondernemers is: `Weet wat je wel en wat je niet
doet, dus maak keuzes en durf nee te zeggen'.

Daarna volgden een aantal filmpjes waarin innovatieve ondernemers werden geinterviewd. Albert Hendriks, directeur van Pandriks Bake Off BV in Meppel, vertelde over de unieke verbinding die zij maken tussen industrieel brood bakken en de natuurlijke wijze van brood bereiden en bakken. Hij werd
voor dit concept geinspireerd door de Franse bakkers, denkend aan verse croissantjes en stokbroden. Jarno Bruggeman, teamleider Horeca bij Dierenpark Emmen, ging in op het nieuwe voedselconcept dat straks in het nog te openen Wildlands Adventure Zoo wordt geintroduceerd. Gasten kunnen hun
maaltijd zelf samenstellen en er komt meer aandacht voor het verhaal achter het product. Gezond en puur is het credo. De opening van het nieuwe park staat gepland voor 25 maart 2016.

Tot slot kwam Jan Buining, directeur van de Basic Supply Group in Emmen, aan het woord. Hij vertelde over de nieuwe voedsellijn TastyBasics. Een van de problemen is dat in veel producten toegevoegde suikers zitten. We eten vier keer meer dan gezond voor ons is. De producten van TastyBasics
bevatten deze toegevoegde suikers niet. Deze producten worden verkocht in het personeelsrestaurant van het UMCG. Hij roept de aanwezigen op om als regio in te zetten op het gezonder maken van voeding. Aan Henk Brink doet hij de oproep: `Breng de kopstukken uit de keten bij elkaar en zet samen
de schouders eronder. Neem hierbij als provincie het verbindende voortouw'.

De lezing werd afgesloten door Daan Bultje, directeur van HANNN. Hij nodigde de deelnemers uit voor de Healthy Ageing Business Borrel met als thema Food & Nutrition. Het HANNN organiseert met enige regelmaat Business Borrels. Meer informatie hierover kunt u vinden op www.hannn.eu.

Voor een volledige terugblik op de lezing verwijzen wij u naar de films op deze webpagina.

Laatst bijgewerkt op 3 juni 2015.