Werkonderbreking bij drukkerij Nieuwsdruk Nederland in Best


* 03-06-2015
* Harrie Lindelauff
* 0

Na het mislukken van de cao-onderhandelingen voor de grafische sector bijten morgenmiddag de werknemers van de Persgroep in Best het actiespits af met een werkonderbreking.

Bonden bieden grafische werkgevers petitie aan voor fatsoenlijke cao

De komende weken praat FNV KIEM in het hele land met de leden over acties. Inzet is een fatsoenlijke loonsverhoging die centraal wordt afgesproken en geen verdere verslechteringen meer.
De werkonderbreking op donderdag 4 juni begint om 1 uur 's middags en duurt tot half 6 of later.

Het gaat om de geavanceerde krantendrukkerij in Best die de Persgroep onlangs heeft overgenomen van Wegener (voorheen Wegener Nieuwsdruk Brabant). Als gevolg van de actie zal een aantal huis-aan-huisbladen later verschijnen.

'Alle vakmensen'

Peter Reniers, bestuurder FNV KIEM: `Het zit de mensen heel hoog. Al bijna 2 jaar hebben we geen cao en ook geen loonsverhoging. Het is echt tijd dat alle vakmensen die de bedrijfstak draaiende houden er eindelijk weer iets bij krijgen via een centrale loonafspraak.'

Begin mei zijn de onderhandelingen over een nieuwe cao voor de 21.000 mensen in de grafische sector stuk gelopen. Struikelblok is vooral het voorstel van de werkgevers om loonsverhogingen voortaan niet meer centraal landelijk af te spreken, maar per bedrijf met de ondernemingsraad.

Behoorlijk belonen

Veel grafische bedrijven hebben het moeilijk, onder andere door de concurrentie van digitale media. FNV KIEM zet zich ervoor in dat ook in een krimpende sector vakmensen behoorlijk behandeld worden, ook als het om beloning gaat. Daartegenover lijkt de strategie van werkgevers vooral gericht op
verslechteren en verder uitkleden van arbeidsvoorwaarden.

De grafische sector is niet de enige in Nederland waar het niet lekker loopt aan de cao-tafel. Ook bij de ambulances, de bouw en in de metaal weigeren werkgevers over de brug te komen met een fatsoenlijke loonsverhoging.