Babbeltruc: dieven gaan er met geldkistje vandoor


Babbeltruc: dieven gaan er met geldkistje vandoor

Laatste update:
03-06-2015 | 13:36

Oosterhout - Een 69-jarige man is slachtoffer geworden van een babbeltruc. Hij liet in goed vertrouwen twee onbekende mannen in zijn woning. Het criminele duo ging er vandoor met het geldkistje met spaargeld en sieraden.

Dinsdagmiddag 2 juni 2015 werd er rond het middaguur aangebeld bij de 69-jarige man in de wijk Slotjes. Twee onbekende mannen, in burger gekleed, stonden voor de deur en gaven zich uit als agenten. In goed vertrouwen liet de bewoner hen binnen.Tijdens het gesprek lukte het een van de daders om
het geldkistje van het slachtoffer in handen te krijgen. Voordat de 69-jarige man het goed en wel in de gaten had, waren de twee mannen met het geldkistje uit zijn huis verdwenen. Het ging hier om een slinkse babbeltruc. Er waren geen wapens is het spel. Ook was er geen sprake van geweld of
dreigementen.

Signalementen

Het ging om Nederlandse mannen. De ene was naar schatting 45/50 jaar oud en had een fors gezet postuur, lengte 1.70/.180 m. Hij had grijs/bruin haar en was netjes gekleed. De andere man was vermoedelijk iets jonger 40/45 jaar en had een normaal postuur. Zijn lengte wordt geschat op 1.70
meter. Hij had donker tot zwart haar, met een hoog voorhoofd. Ze reden weg in een zwarte auto. Het opgenomen kenteken blijkt van een autoverhuurbedrijf te zijn

Voorkom dat u slachtoffer wordt

Helaas heeft niet iedereen die bij u aanbelt, goede bedoelingen. U kunt zelf maatregelen nemen om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van dieven en oplichters. Daarvoor geven we de navolgende tips:

- Laat niet zomaar onbekenden in uw huis. Check wie u binnen laat.

- Doe 's-avonds laat en 's-nachts niet open als u niemand meer verwacht en u niet weet wie er voor uw deur staat.

- Als iemand zegt dat hij namens de gemeente, politie een bedrijf of een instelling komt, vraag dan om een legitimatiebewijs. Bekijk het goed.

- Bel eventueel ter controle naar het betreffende bedrijf of instantie, voordat u de persoon binnenlaat. Zeker als u de zaak niet vertrouwd.

- Laat een collectant niet `onbewaakt' achter. Doe de deur even dicht terwijl u uw portemonnee gaat halen, of leg een klein geldbedrag vlakbij de voordeur neer in bijvoorbeeld de meterkast. Een collectant is verplicht een legitimatiebewijs en een vergunning van de gemeente bij zich te dragen.
Heeft de persoon deze niet, geef dan geen geld.

- Als onbekenden `in nood' aan de deur komen en vragen of ze het alarmnummer mogen bellen, laat ze dan niet binnen, maar bel zelf het alarmnummer.

- Meld verdachte situaties altijd bij de politie. Uiteraard helpt u de politie als u een goed signalement kunt geven van de verdachte. Vluchtrichting en het eventueel daarbij gebruikte voertuig zijn daarbij ook belangrijk.

- Voor vragen en advies kunt u terecht bij uw wijkagent.