Expositie 'Routes of Liberation' in provinciehuis


Expositie 'Routes of Liberation' in provinciehuis

03-06-2015

`Routes of Liberation: European Legacies of the Second World War'. Zo heet de reizende expositie die de hele maand juni te zien is in de hal van het provinciehuis aan de Brabantlaan in `s-Hertogenbosch.

Expositie 'Routes of Liberation' in provinciehuis

Commissaris van de Koning Wim van de Donk (rechts) en gedeputeerde Henri Swinkels (links) bekijken de expositie in de hal van het provinciehuis.

De Liberation Route Europe is de route die de geallieerden door Europa aflegden om een eind te maken aan de Tweede Wereldoorlog. De 3.000 kilometer lange route begint in Zuid-Engeland en voert via Normandie onder meer door Belgie en Zuidoost-Nederland richting Berlijn.

Vrijheid

Deze unieke expositie informeert de bezoekers over het verliezen, herwinnen en behouden van vrijheid in en na de Tweede Wereldoorlog. De expositie heeft een opvallend modern ontwerp en beziet de recente Europese geschiedenis vanuit meerdere invalshoeken. In de tentoonstelling is aandacht voor
hoe we onze vrijheid in de afgelopen eeuw verloren en hoe we onze persoonlijke vrijheden hebben teruggewonnen. Maar ook voor wat we moeten doen om deze vrijheid in de toekomst te behouden.

De expositie reist sinds februari 2014 2 jaar lang door Europa en is een initiatief van Stichting Liberation Route Europe in samenwerking met een consortium van vooraanstaande Europese musea over WOII en andere partnerorganisaties. Vanuit Brabant zijn het Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum
Overloon en VisitBrabant betrokken bij de stichting.

De tentoonstelling is de hele maand juni gratis te bezoeken op werkdagen van 9.00 - 17.00 uur. Meer info over de expositie: routesofliberation.com.

Verleden en toekomst

Henri Swinkels, gedeputeerde Leefbaarheid & Cultuur van de provincie Noord-Brabant: "Dit een belangrijke tentoonstelling. Wij leven in vrijheid, maar om ons heen, veraf maar ook dichtbij, zien we dat dat niet vanzelfsprekend is. Het is verstandig om te leren van het verleden, zodat je je
toekomst anders vorm kunt geven. Exposities zoals deze zijn daarbij van groot belang. Ik hoop daarom dat veel Brabanders deze bijzondere expositie komen bekijken."