Uw mening telt op 16 juni: Openbaarheid versus privacy


3 juni 2015

Den Haag

Op 16 juni is er een bijeenkomst over onderzoek in beperkt openbare archieven bij het Nationaal Archief. Hoe ervaart u dit onderzoek? Aanmelden kan tot 8 juni.

Onderzoek in beperkt openbare archieven

Een open, transparante overheid is van groot belang in een democratische samenleving. Archieven leveren een bijdrage aan die open en transparante overheid. Sommige informatie kan echter niet direct volledig openbaar worden gemaakt. Denk aan informatie van inlichtingendiensten, maar ook
informatie over nog levende personen.

Archiefwetgeving beschermt o.a. de privacy van nog levende personen. Diezelfde archiefwetgeving maakt het ook mogelijk om beperkt openbare archieven onder bepaalde voorwaarden in te zien. Het omgaan met deze voorwaarden in de praktijk, vraagt inspanning van onderzoekers en archiefinstellingen.
Elke archiefinstelling, dus ook het Nationaal Archief, heeft op basis van deze voorwaarden procedures opgesteld voor het raadplegen van beperkt openbare archieven. Deze procedures maken het mogelijk dat wij meer klanten kunnen bedienen en zoveel mogelijk onderzoek kunnen faciliteren.

Uw mening telt

Hoe ervaart u de procedures? Zijn wij duidelijk in wat wij doen en wat u van ons mag verwachten? Wat zijn uw ideeen en suggesties voor verbetering? Over deze en andere vragen gaan wij graag op dinsdag 16 juni a.s. in gesprek met iedereen die gebruik maakt van beperkt openbare archieven:
journalisten, wetenschappers, belanghebbenden en collega's van andere archieven of onderzoeksinstituten.

Datum: dinsdag 16 juni 2015
Aanvang: 14.30 uur
Locatie: Nationaal Archief, Prins Willem- Alexanderhof 20, Den Haag

Aanmelden voor 8 juni 2015 via
events@nationaalarchief.nl