Gras, grassen en maaibeleid


Geschreven op: 03-06-2015 Gewijzigd op : 03-06-2015

mooie berm website.jpg

groene berm

Gras waarop gespeeld, gesport of gepicknickt wordt in de gemeente Woerden zeer regelmatig gemaaid. Dit gras mag hooguit 10 centimeter hoog groeien. Maar gras op andere plekken mag best hoger worden.

En gras op hondenuitrenplaatsen en begraafplaatsen wordt regelmatiger en zelfs korter gemaaid.

Gras in bermen, dijken en op geluidswallen mag best langer dan 10 centimeter hoog groeien. Afhankelijk van gebruik wordt hier het gras 1 tot 4 keer per jaar gemaaid en blijft het maaisel liggen. Door het te laten liggen groeit en bloeit het fluitenkruid hier bijvoorbeeld extra weelderig van.
Bij ecologisch beheer kiest de gemeente ervoor om 1 `a 2 keer per jaar te maaien en het maaisel op te ruimen. Dit is goed voor de natuurontwikkeling. Daardoor zien we nu onder andere de rietorchis weer in Woerden. Langs de waterkanten is het gras hoger gelaten als ecologische zone. Voor de
dieren- en plantenwereld is dat hoge gras met bloemen en zaden belangrijk.

Bij maaien van bermen staat veiligheid voorop. Op zichthoeken bij kruispunten en 1 meter breedte langs fiets- en voetpaden wordt het gras vaker gemaaid.

Op sommige plekken in Woerden is het gras gewijzigd van aanduiding gazon naar berm, omdat dit volgens beleid wel zo kan. Wilt u weten hoe en wanneer er bij u in de buurt gemaaid wordt? Neem dan een kijkje op www.bermenslotenwoerden.nl en www.gazonswoerden.nl. Voor vragen of klachten kunt u
contact opnemen met de uitvoerende aannemers.